Mainos

Kaksi vuotta malesialaiskoneen mysteerikatoamisesta: Omaiset uskovat uhrien olevan yhä elossa

Lentoturman toisen vuosipäivän lähestyessä moni turman uhrien omaisista kieltäytyy yhtä uskomasta, että lento MH370 olisi pudonnut kesken matkan mereen. The Guardian haastatteli rakkaidensa paluuseen uskovia omaisia Pekingissä.

Kun Malaysia Airlinesin lento MH370 katosi tutkasta maaliskuun 8. päivä vuonna 2014, sen kyydissä olivat Gao Xianyingin tytär, vävy ja heidän kolmevuotias tyttärensä. Kaksi vuotta onnettomuuden jälkeen 62-vuotias isoäiti on edelleen vakuuttunut siitä, että hänen rakkaansa palaavat vielä jonain päivänä kotiin.

– Tyttäreni on yhä elossa. Lennon MH370 matkustajat ovat yhä elossa, Gao väittää.

Australialaisviranomaiset taistelevat edelleen selvittääkseen yhden historian suurimmista lentomysteereistä. Toivo koneen viimeisen leposijan löytymisestä on yhä yllä, sillä heinäkuuhun mennessä tutkijoiden tulisi saada valmiiksi etsintä noin 120 000 neliökilometrin kokoisella merialueella eteläisellä Intian valtamerellä.

Koneen uskotaan syöksyneen mereen kurssin muuttamisen ja polttoaineen loppumisen seurauksena, mutta 239 ihmistä oletettavasti surmanneen onnettomuuden todellinen syy on edelleen hämärän peitossa.

"En usko, että kone putosi"

Yli puolet lennolla olleista matkustajista oli kotoisin Kiinasta, missä monet uhrien omaiset kieltäytyvät uskomasta lennon päättyneen mereen.

– En usko, että lentokone putosi. Ei ole olemassa todisteita siitä, että lentokone olisi Intian valtameressä, 32-vuotiaan tyttärensä ja tämän perheen menettänyt Gao sanoo.

Kun Gao ja hänen aviomiehensä kuulivat koneen katoamisesta, he lähtivät heti Pekingiin lähes 900 kilometrin päähän kotoaan.

Aluksi pariskunta asui hotellissa lähellä uhrien omaisille tarkoitettua keskusta. Keskus kuitenkin suljettiin ja omaisia pyydettiin lähtemään hotellista, joten Gao aviomiehineen muutti pysyvästi vuokralle Pekingiin.

Miksi konetta ei löydetä teknologiasta huolimatta?

Myös Lin Xiaolanin poika oli kadonneella lennolla MH370. Lin puhuu edelleen pojastaan kuin tämä olisi elossa.

– Hän on hyvin kiltti, rehellinen ja hauska, äiti kuvailee ainutta lastaan, joka oli matkalla kotiin Malesiasta, missä hän opiskeli.

Malesialaiskoneen osia on uskottu löytyneen Mosambikin rannikolta.

Turman toista vuosipäivää varten lähes 1700 kilometriä Pekingiin matkustanut Lin sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että totuutta onnettomuudesta peitellään.

– Teknologia on niin edistynyttä nykyään – lennolla oli niin paljon iPhoneja, iPadeja ja Applen kannettavia tietokoneita ja Boeing 777 on todella hyvä lentokone, joten miten on mahdollista, ettei se löydy? Miten emme voi tietää?

– Ei ole olemassa todisteita siitä, että lentokone olisi pudonnut ja että ihmiset olisivat kuolleet. Mikäli todisteita ei ole, emme aio luovuttaa, Linin aviomies Zou Jingsheng lisäsi.

Katoamisen taustalla poliittinen salaliitto?

Nyt Gao Xianying on yhdessä tusinan muun lennolla olleen ihmisen sukulaisen kanssa haastamassa Malaysia Airlinesia oikeuteen onnettomuuden takia. Perheitä edustava lakimies kertoi uutistoimisto AFP:lle, että omaiset hakevat lentoyhtiöltä noin 1,1 miljoonan euron suuruisia korvauksia per uhri.

20:37

Naisen mielestä koneen katoamisen syynä oli ”poliittinen peli” ja hän on vakuuttunut siitä, että lennolla olleet ihmiset on ”piilotettu” salaliiton takia.

Salaliitto tai puhdas onnettomuus – uhrien perheet ovat kerääntymässä Pekingiin Lamatemppeliin sytyttämään suitsukkeita ja muistamaan rakkaitaan. Valmistautuessaan muistamaan kadonneita omaisiaan Gao suri perhettään kohdannutta tragediaa.

– Olen kärsinyt masennuksesta ja unettomuudesta. Elämäni tuhoutui. Se sattuu niin valtavasti, hän sanoo.

Tuskasta huolimatta hän ei aio luovuttaa ja jatkaa yhä odottamista.

– Uskon perheeni olevan yhä elossa. Ja siksi odotan tässä, Gao sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.