Kaksi ruotsalaista jalkapallofania kuoli Brysselissä – "Kaikki viittaa siihen, että kyseessä oli Ruotsia vastaan suunnattu terrori-isku"

Brysselissä terrori-isku – Tältä näytti tapahtumapaikalla 1:05
Brysselissä terrori-isku – tältä näytti tapahtumapaikalla

Eilisiltana Belgian pääkaupungissa Brysselissä tapahtuneessa ampumisessa kuoli kaksi ruotsalaista jalkapallokannattajaa. Lisäksi kolmas ruotsalaiskannattaja haavoittui, kertoi Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson tiedotustilaisuudessa tänään tiistaina.

Ruotsin TV4 kertoi saaneensa vahvistuksen ulkoministeriöltä, että toinen kuolleista oli Tukholman alueella asuva seitsemänkymppinen mies ja toinen ulkomailla asuva kuusikymppinen mies. Ampumisessa haavoittunut mies on noin 70-vuotias, ja hän on edelleen sairaalahoidossa.

Miehet olivat menossa Belgian ja Ruotsin väliseen jalkapallon miesten EM-karsintaotteluun, kun heitä vastaan hyökättiin. Ottelu keskeytettiin tauolla joukkueiden saatua tiedon kannattajien ampumisesta.

Epäilty ampuja kuoli tänään tiistaina aamulla kahvilassa Brysselin ydinkeskustan läheisyydessä poliisin pidätystilanteessa.

– Kaikki viittaa siihen, että kyseessä on Ruotsia ja Ruotsin kansalaisia vastaan suunnattu terrori-isku vain siksi, että he ovat ruotsalaisia, Ulf Kristersson sanoi.

Ampumisesta epäilty oleskellut Ruotsissa

Ampumisesta epäillään 45-vuotiasta tunisialaismiestä. Hän oleskeli Belgiassa laittomasti sen jälkeen, kun oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen vuonna 2020. Kristerssonin mukaan mies oli oleskellut satunnaisesti myös Ruotsissa, mutta hän ei ollut Ruotsin poliisin tiedossa.

Miestä oli aiemmin syytetty rikoksesta kotimaassaan mutta ei terroririkoksesta, kertoi Belgian oikeusministeri Vincent Van Quickenborne.

Isis-äärijärjestön kannattajaksi julistautunut epäilty ampuja ilmoitti sosiaalisessa mediassa jaetulla videolla haluavansa "kostaa muslimien puolesta". On arveltu, että ruotsalaiset valittiin iskussa kohteiksi viimeaikaisten Ruotsissa tapahtuneiden Koraanin polttamisten takia.

Brysselin ampumisesta epäilty mies oli istunut ruotsalaisessa vankilassa

Brysselin ampumisesta epäilty mies oli luvatta Ruotsissa vuosina 2012–2014, vahvistavat maahanmuuttoviranomaiset Ruotsin radion Ekot-ohjelmalle.

Tuona aikana hänen kerrotaan myös istuneen ruotsalaisessa vankilassa ennen kuin hänet siirrettiin toiseen EU-maahan.

Ruotsalaisfanit poistettiin stadionilta poliisisaattueessa

Ottelun keskeydyttyä ruotsalaiskannattajia pyydettiin odottamaan stadionilla poistumista turvaavaa poliisisaattuetta. Ennen poliisin saapumista tunnelma Brysselissä Kuningas Baudouinin stadionilla oli järkyttynyt.

Ruotsin jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Janne Andersson kertoi saaneensa tiedon ruotsalaisuhreista ottelun tauolla.

Ensimmäisen puoliajan jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Andersson sanoi, että ottelun keskeyttäminen oli täysin oikea ratkaisu.

– Olimme täysin samaa mieltä siitä, ettemme pelaisi toista puoliaikaa kunnioittaaksemme uhreja ja omaisia, Andersson sanoi.

Ruotsalaisia ei erityisesti varoitettu ennalta

Ruotsin ulkoministeriö ja turvallisuuspoliisi säpo eivät erityisesti varoittaneet etukäteen Belgiaan matkustaneita ruotsalaisia jalkapallokannattajia.

Esimerkiksi Ruotsin ulkoministeriö päivitti Belgian suurlähetystön sivulle matkustustiedotetta tiistaina. Edellinen päivitys oli tehty 27. tammikuuta. Tiistain päivityksessä kehotettiin olemaan valppaana, ottamaan yhteys omaisiin, pysymään ajan tasalla tapahtumista ja noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita. Myöhemmin ministeriö kehotti ruotsalaisia olemaan valppaana kaikkialla maailmassa.

Vajaat kaksi kuukautta sitten Ruotsin turvallisuuspoliisi säpo nosti Ruotsiin kohdistuvaa terroriuhkatasoa kolmosesta neloseen. Säpo ei nähnyt tarpeelliseksi maanantain iskun jälkeen nostaa terroriuhkatasoa viitostasolle, joka on korkein.

Lue myös:

    Uusimmat