Kaksi maksukanavaa vaihtaa verkkoa – onko katollasi sopiva tv-antenni?

Suomen tv-tekniikassa on tapahtumassa muutoksia, joista näkyy merkkejä nyt syyskuun alussa.

Kaikki antennin kautta näkyvät tv-kanavat siirtyvät vaiheittain uuteen lähetystekniikkaan, joka on suunniteltu teräväpiirtolähetyksille. Ensimmäiseksi muutos iskee antenniverkon maksu-tv-kanaviin.

Tv-lähetystekniikka muuttuu

Suomi on siirtymässä antenniverkon tv-lähetystekniikassa nykyistä laajemmin teräväpiirtoa tukevaan DVB-T2 -tekniikkaan.

Uusi antennitelevisio toimii kahdessa rinnakkaisessa antenniverkossa: UHF-verkossa ja VHF-verkossa. Osa kanavista toimii UHF- ja osa VHF- verkossa. Jälkimmäisessä lähetykset toteutetaan jo nyt uudella tekniikalla.

UHF-verkkoa hallinnoi Digita ja VHF-verkkoa DNA.

Kahden verkon kaikkien kanavien vastaanotto vaatii kaksi antennia. UHF-antennin rinnalle VHF-verkon lähetyksiä varten tarvitaan HD- eli VHF- antenni ja Antenna Ready HD -merkinnällä varustettu televisio tai digiboksi.

Kaikki maksu-tv-kanavat siirtyvät teräväpiirron mahdollistavaan DVB-T2 -tekniikkaan vuoteen 2017 mennessä ja kaikki vapaasti katsottavat kanavat vuoteen 2026 mennessä. Tämä ei poista kahden antennin tarvetta.

Muutos ei koske kaapelitelevision katsojia.

Tietoa teräväpiirtoteknologiaan vaihtamisesta: www.hdtvopas.fi

Osana muutosta kaksi MTV:n maksukanavaa, MTV Fakta ja MTV Sport 2, siirtyvät UHF-verkosta VHF-verkkoon jo nyt syyskuun alusta alkaen.

Tv-katsojalle muutos tarkoittaa sitä, että jos kanavia haluaa katsoa jatkossakin, kotitalon katolla on oltava kaksi antennia: nykyisiä UHF-lähetyksiä vastaanottava antenni ja VHF-taajuuksilla toimiva HD- eli VHF-antenni. VHF-verkkoa hallinnoi DNA, jonka lähettimiin antenni on suunnattava.

Lisäksi television tai digiboksin on oltava teräväpiirtolähetyksiin soveltuva Antenna Ready HD -laite.

Suuntaus saattaa riittää

DNA:lta kerrotaan, että muutokseen saattaa riittää antennin uudelleensuuntaaminen, jos asunnon katolla on vielä vanha, aikoinaan analogisten tv-lähetysten vastaanottoon käytetty antenni. Uusi VHF-verkko kun toimii samoilla taajuuksilla, joilla analogisia lähetyksiä välitettiin.

– Omakotiasujalle tämä vastaa kustannuksena 200–300 euron investointia, jos täytyy hankkia kaikki laitteet. Jos uudelleensuuntaus riittää, puhutaan satasesta. Taloyhtiöillä kustannukset saattavat jäädä kymmeniin euroihin per asunto, arvioi DNA:n viihdeliiketoiminnan johtaja Mikko Saarentaus.

MTV:n jakelujohtajan Juha Mustosen mukaan suurin osa isännöitsijöistä taloyhtiöissä on jo herännyt asiaan. Hän kuitenkin arvelee, että omakotiasujista harvemmat ovat tietoisia muutoksesta. Hän arvelee, että kesällä lähetetyt tiedotteet asiasta ovat menneet suurimmalta osalta asiakkaita ohi heinäkuun hellesäistä johtuen.

Taajuuksia mobiilinetille

Teräväpiirtoverkkoon vaihtaminen tuo tarkemman kuvanlaadun ja uusia maksukanavia katsottavaksi.

Uudistuksen yhtenä tavoitteena on vapauttaa televisiotoiminnalta taajuuksia langattoman laajakaistan tiedonsiirrolle. Syynä on se, että älypuhelinten ja tablettien netinkäyttö vaatii yhä enemmän kaistaa.

Lue myös:

    Uusimmat