Merkittävä muutos tulossa: Tarkista tämä asia televisiostasi

Kuinka iso TV kannattaa ostaa? Tässä sopivat katseluetäisyydet eri telkkareille 0:46
KATSO MYÖS: Kuinka iso televisio kanattaa ostaa? Tässä sopivat katseluetäisyydet eri telkkareille.

Liikenne- ja viestintävirasto muistuttaa, että Suomen televisiojakelu kokee merkittävän muutoksen keväällä 2025. 

Perustasoisten SD-kanavien lähetyksistä siirrytään laajalti teräväpiirtoon eli HD-lähetyksiin ensi vuonna, muistuttaa Traficom tiedotteessaan. Muutos koskee sekä antenni- että kaapelitelevisioverkkoja.

Vielä on aikaa, mutta oman television HD-valmius on hyvä tarkistaa ajoissa, Traficom huomauttaa. Näin voi varmistaa, että televisio näkyy vielä siirtymän jälkeenkin.

Mistä on kyse?

Yleisradio lopettaa perustasoiset eli SD-lähetykset ja siirtyy pelkästään HD-lähetyksiin keväästä 2025 alkaen. Kaupallisten yhtiöiden siirtymisestä ei ole vielä tietoa.

HD-lähetyksiin siirtymisen jälkeen television kuvanlaatu on tarkempi ja värimaailma kirkkaampi ja eloisampi.

– Siirtymä tuo laadukkaamman televisiokuvan ja äänen kaikkien kotitalouksien saataville, kun antennitelevisioverkossa siirrytään käyttämään pelkästään uudempaa DVB-T2-lähetystekniikkaa ja vanhemman DVB-T-tekniikan lähetykset lopetetaan, selventää päällikkö Suvi Juurakko-Lehikoinen tiedotteessa.

Juurakko-Lehikoisen mukaan uudempi lähetystekniikka hyödyntää rajallisia tv-käyttöön tarkoitettuja taajuuksia tehokkaammin. Tämä mahdollistaa nykyistä laajemman HD-tarjonnan.

Tarvitseeko hankkia uusi vastaanotin? Näin tarkistat television HD-valmiuden

Joissain kotitalouksissa HD-muutos edellyttää uuden HD-virittimellä varustetun vastaanottimen hankkimista.

– Lähes kaikilta löytyy jo HD-viritin televisiosta tai digiboksista, mutta tämä on hyvä tarkistaa kokeilemalla, näkyvätkö HD-kanavat omasta vastaanottimesta, kertoo projektipäällikkö Tiina Aaltonen.

HD-siirtymäviestintää koordinoi Liikenne- ja viestintävirasto.

– Tavoitteemme on, että kaikissa kodeissa on siirtymän jälkeen valmius vastaanottaa HD-lähetyksiä. Kannustammekin tarkistamaan oman television lisäksi läheisten ja etenkin ikäihmisten televisiot, jotta televisio näkyy jatkossakin, toteaa Traficomin pääjohtaja Jarkko Saarimäki.

Traficom tekee yhteistyötä tv-toimialan, verkko-operaattoreiden, toimialajärjestöjen sekä muun muassa seniori- ja eläkeläisjärjestöjen kanssa. 

Toimi näin

  • Näkyvätkö HD-kanavat televisiosi kanavaluettelossa? Antenni-tv-verkossa HD-kanavat näkyvät paikoilla 21–40 ja kaapeli-tv-verkossa paikoilla 1–20. Jos näiltä kanavilta näkyy ohjelmaa, ei siirtymä edellytä uuden vastaanottimen hankkimista.
  • Jos HD-sisältö ei näy, kyseessä voi olla joko taloyhtiön antennijärjestelmän yhteensopimattomuus HD-lähetysten kanssa tai se, että televisiossasi tai digiboksissasi ei ole HD-viritintä. Tarkista asia isännöitsijältä. Jos kyse on jälkimmäisestä, tulee hankkia uusi HD-virittimellä varustettu televisio tai digiboksi, jotta tv-lähetykset näkyvät jatkossakin.
  • Lähes kaikissa uusissa myynnissä olevissa televisioissa ja digibokseissa on HD-viritin, joka on useimmiten sopiva sekä antenni-tv- että kaapeli-tv-verkkoon, mutta varmista asia myyjältä.

Lähde: Traficom

Lue myös:

    Uusimmat