Mainos

Kaksi keskeistä epäiltyä otettiin kiinni valepoliisirikoksista – Poliisi kuvailee suuren saaliin tuoneita tekoja raukkamaisksi

Itä-Suomen poliisilaitoksen tutkimassa valepoliisijutussa on otettu kiinni kaksi keskeistä epäiltyä, tiedottaa poliisi. Poliisi arvioi epäiltyjen huijanneen iäkkäiltä asianomistajilta jopa 250 000–400 000 euroa. Eri poliisilaitoksilla on parhaillaan tutkinnassa noin sata tähän vyyhteen liittyvää rikosilmoitusta.

Poliisin mukaan epäillyt ovat syyllistyneet aiemmin vastaaviin rikoksiin. He olivat vangittuina joulun alla, mutta sittemmin heidät vapautettiin ja määrättiin matkustuskieltoon. Epäillyt lähtivät vuodenvaihteessa Ruotsiin, jossa heidän on epäilty jatkaneen valepoliisirikosten tekemistä.

Useiden ihmisten epäillään avustaneen kaksikkoa Ruotsissa tehdyissä rikoksissa. Heidän epäillään toimineen niin sanottuina bulvaaneina, jotka ovat auttaneet saatujen rahojen vastaanottamisessa ja siirtämisessä.

Kaksikko otettiin kiinni Itä-Suomen poliisilaitoksen, Keskusrikospoliisin ja Ruotsin viranomaisten yhteistyönä.

Viime vuoden syksyllä valepoliisien huijausten tuoma rikoshyöty ylitti puolen miljoonan euron rajapyykin.

1:52

Rikoshyöty yli miljoonan

Valepoliisi-ilmiö kasvoi voimakkaasti viime vuonna, jolloin rikosilmoituksia virkavallan anastuksista ja törkeistä petoksista kirjattiin kaikkiaan lähes tuhat.

– Huijauksia tehdään aggressiivisesti, ja ne kohdistuivat suurimmaksi osaksi vanhuksiin. Viime vuonna rikolliset saivat näillä raukkamaisilla teoilla huijattua vanhuksilta yli miljoona euroa, sanoo rikosylikomisario Kai Käkelä keskusrikospoliisista.

Valepoliisirikosten selvittämistä on poliisin mukaan edesauttanut tiivis yhteistyö pankkien kanssa. Pankit ovat muun muassa ilmoittaneet omatoimisesti mahdollisista rikoksista ja jäädyttäneet varoja.

–  Pankkien omatoimisella varojen jäädyttämisellä ja poliisin kanssa yhteistyössä tehdyillä tilien takavarikoinneilla on onnistuttu estämään yhteensä jopa sadantuhannen euron suuruisten varojen päätyminen rikollisille, poliisi kertoo.

Valepoliisit työllistivät oikeaa virkavaltaa jo toissavuonna.

1:59

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.