Kaiverra kurpitsat halloween-juhliin – katso helpot ohjeet!

Hauska tapa koristella kotirappuset kurpitsalyhdyllä sopii myös Suomeen. Tapoja ja välineitä lyhtyjen koristeluun on useita. Lue tästä vinkit vinkeiden kuvioiden luomiseen!

Aloita valmistelemalla vihannes kaiverruskuntoon. Koverrettavan kurpitsan tulisi olla huoneenlämpöinen ennen töiden aloitusta. Näin kurpitsan sisus on sopivan pehmeää askarteluun.

Piirrä ympyrä kurpitsanvarren ympärille ja leikkaa muodostunut "hattu" irti lyhdyn kanneksi. Kaiva seuraavaksi hedelmäliha ja siemenet ulos suurella lusikalla. Tyhjennä lyhtysi sisusta niin kauan, että kurpitsan seinämät ovat noin kolmen sentin paksuiset, jolloin kuviointi onnistuu helpommin.

Rei'istä kuvioiksi

Minkä tahansa kuvion luominen lyhdyn pintaan onnistuu esimerkiksi mallikuvan tai sabluunan avulla. Kopioi tai tulosta oikean kokoinen kuva ja kiinnitä se nuppineuloilla haluamaasi kohtaan kurpitsan pinnalle. Rei'itä kuvio mallikuvan linjojen läpi kurpitsaan joko naskalilla tai askarteluun sopivalla rei'ityspyörällä.

Hämähäkit, aaveet ja muut Halloween-oliot syntyvät kurpitsan kylkeen jämäkästi, kun pidät vihannesta tukevasti sylissä. Pidä lyhty paikoillaan toisella kädellä ja koverra vapaalla kädellä.

Kaiverra hitaasti ja käytä painoa hellävaraisesti leikatessa. Kaunis ja pikkutarkka lopputulos syntyy, kun aloitat veistämisen kuvion keskeltä ja päädyt vasta sitten reunoille.

Keittiövälineet apuna

Melonipallojen kaivertamiseen tarkoitetulla keittiövälineellä teet kurpitsan pintaan kivoja polkkapalloja. Pidä kuitenkin huoli, ettet uurra liian syvään, sillä tarkoituksena ei ole tehdä reikiä, vaan symmetrisen pyöreitä kuoppia. Näin kurpitsan sisään laitettu kynttilä valaisee tunnelmallisen himmeästi ympyräkuvioiden kautta.

Dramaattista valoa haluava sen sijaan leikkaa reiät kokonaan auki. Jos satut omistamaan omenankodan poistajan, voit hyödyntää sitä pyöreiden kuvioiden, kuten silmien tai koristepallojen veistämisessä.

Puutöistä kurpitsankaiverrukseen

Puutöissä käytettävä kourutaltta auttaa kuvioiden kaivertamisessa. Luonnostele ensin haluamasi kuvio lyhdyn pinnalle. Työnnä taltan kärki kevyesti kurpitsan kuoreen ja ohjaile sitä haluamasi kuvion ääriviivoja pitkin. Näin saat kevyesti valaistun kuvajaisen lyhtysi piristeeksi. Mitä syvemmälle kaiverrat, sitä dramaattisemmaksi valo muuttuu ja kuvion koko vaikuttaa myös asiaan.

Veitsen lisäksi myös piparkakkumuotteja voi myös luovasti käyttää lyhdyn kuviointiin. Ole varovainen työntäessäsi muotteja kurpitsan pinnan läpi, jotta kuvista tulee siistejä. Porakoneella saa tasareunaisia, pieniä ympyräkuvioita kurpitsan seinille. Voit esimerkiksi porata reikiä tasaisin välein vihanneksen pinnan kourujen myötäisesti.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja