Kaipaatko annoskokoihin järkeä? Testaa nämä vinkit!

Kun kiinnität enemmän huomiota syömiseesi, syödyn ruoan määrä pienenee. Kokeile seuraavia vinkkejä, joiden avulla olosi kevenee!

Joskus saatat syödä huomaamattasi enemmän kuin oli tarkoitus. Nämä säännöt muistamalla pidät annoskoot kohtuullisuuden rajoissa!

Jaa lautanen

Yksinkertaisimmillaan annoskoon saa pidettyä kohtuullisena seuraavalla säännöllä: jaa lautanen puoliksi. Täytä automaattisesti aina ensin lautasen toinen puolikas hedelmillä tai vihanneksilla ja toinen puolikas tasan proteiinin ja tärkkelyksen kesken. Tällä tavoin opit pian, miltä monipuolinen ja tasapainoinen ateria näyttää.

Huomioi pakkauskoko

Mitä isompi pakkaus, sitä enemmän otat siitä ruokaa. Eräässä tutkimuksessa kahdelle ryhmälle annettiin erikokoiset pussit suklaakarkkeja television ääressä syötäväksi. Isomman pussin saaneet söivät lähes kaksinkertaisen määrä toisiin nähden.

Lopeta hajamielinen napostelu

Eräässä tutkimuksessa huomattiin, että viisi minuuttia italialaisesta ravintolasta poistumisensa jälkeen, 31 prosenttia tutkittavista oli kyvyttömiä muistamaan, kuinka paljon leipää he olivat syöneet. Jos olet huolissasi, että sinulle käy samoin, pyydä, että leipä poistetaan pöydästä.

Valitse pienempi lautanen

Jos kuulut niihin, jotka kiltisti syövät lautasensa tyhjäksi, varmista edes, että käyttämäsi lautaset ovat kohtuullisen kokoisia. Tutkimuksissa on huomattu, että mitä isompi lautanen, sitä enemmän ruokaa sille otetaan.

Pidä vaihtoehdot kurissa

Mitä enemmän sinulla on vaihtoehtoja, sitä useampaa ruokalajia tai irtokarkkia haluat kokeilla. Yhdessä tutkimuksessa tutkijat antoivat kahdelle ryhmälle karkkeja popsittavaksi elokuvan ajaksi. Toiselle ryhmälle annettiin karkkeja kuudessa eri värissä eroteltuna omiin lokeroihinsa, toiselle ryhmälle karkit annettiin sekaisin. Ne, joille annettiin sekoitus karkkeja, söivät liki kaksi kertaa enemmän kuin eroteltuina karkkinsa saaneet.

Käytä asemaasi hyvään

Monissa kodeissa on yksi henkilö, joka vastaa suurelta osin muiden ruokatarpeista. Henkilö, joka valitsee ruoan, käy kaupassa ostamassa ainesosat ja valmistaa sen, on henkilö, jolla on valtaa. Jos se olet sinä, käytä valtaasi siihen, että saat koko perheen syömään terveellisesti.

Älä pidä herkkuja näkyvillä

Eräässä tutkimuksessa toimistotyöntekijät, joilla oli karkkia läpinäkyvässä astiassa, napsivat karkin 71 prosenttia useammin kuin he, joilla karkit olivat poissa näkyvistä.

Sulje televisio

Televisiota katsellessa tulet syöneeksi enemmän kuin tajuatkaan. Mitä enemmän katsot, sitä enemmän syöt. Tutkimuksessa vertailtiin, paljonko eroa oli popcornin syömisessä, kun katsottiin puolen tunnin tai tunnin ohjelmaa. He, jotka katsoivat tunnin ajan televisiota, söivätkin 28 prosenttia enemmän.

Ajattele ennen kuin juot

Kokeile kaataa vaikkapa karpalomehua kahteen samankokoiseen lasiin, joista toinen on matala ja leveä ja toinen pitkä ja kapea. Useimmat ihmiset kaatavat matalaan lasiin enemmän, koska silmämääräisesti on vaikea vertailla eroa pituudessa ja leveydessä.

Pidä hedelmät ja vihannekset näkyvillä

Kaikkea ruokaa ei tarvitse piilottaa. Aseta ruokapöytään salaatti ja muut terveelliset ruoat niin, että ne ovat kaikkien ulottuvilla helposti. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että kun pikkuporkkanoita pidettiin näkyvillä, niitä syötiin 25 prosenttia enemmän.


(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat