Mainos

Kainuulaisperheitä ollut sähköttä jo neljä vuorokautta – erikoisjärjestelyjä peseytymiseen ja puhelinten lataukseen

2:58

Lumen aiheuttamista sähkökatkoksista kärsivä Kainuu tarvitsee apua. Puolustusvoimia pyydetään tuomaan avuksi maastokelpoista kalustoa, jotta esimerkiksi matkapuhelinverkkojen tukiasemien toiminta pystytään varmistamaan. Pelastuspäällikkö Jani Kareinen Kainuun pelastustoimesta kertoi asiasta STT:lle torstaina.

Lähes tuhat kainuulaistaloutta oli aamulla puoli kahdeksan aikaan yhä vailla sähköä. Katkoja on kahdeksassa kunnassa Loiste Sähköverkon ja PKS Sähkönsiirron verkoissa. Eniten sähköttömiä asiakkaita on Kuhmossa, yli 260 ja Sotkamossa liki 170.

Sähkölinjoja on katkonut runsas tykkylumi, joka taivuttaa puita linjoille. Osa ongelma-alueen asukkaista on ollut sähköttä yli neljä vuorokautta.

Sähköttömien talouksien määrä on pudonnut keskiviikon yli 4 000:sta. Helpotus voi kuitenkin olla väliaikainen, sillä Kainuuseen odotetaan lisää lumisateita tänään ja huomenna. Lumisateiden myötä puihin kasaantuu lisää lunta.

Kainuun loppuviikon sääennuste on kuitenkin Kareisen mukaan huolestuttava. Sähkölinjoja katkoneita lumisateita näytetään saavan alueella lisää.

Loiste Sähköverkon edustaja Vilho Hartikainen arvioi, että jo perjantaina tykkylumi ja tuuli nostavat jälleen Kainuun sähkövikojen määrää.

–  Lunta sataa päivän aikana runsaasti, ja lämpötila nousee. Uusia vikoja tulee luultavasti paljon, Hartikainen huokasi torstaina illalla.

Puolustusvoimista kerrottiin STT:lle, että pyydetyn virka-avun yksityiskohdista tiedottaa sitä pyytänyt taho, tässä tapauksessa pelastustoimi.

Hyrynsalmella varauduttiin evakuointeihin

Hyrynsalmen kunta Kainuussa on varautunut tekemään evakuointeja sähkökatkojen vuoksi. Hyrynsalmen kunnanjohtaja Heimo Keränen kertoi, että osa kunnan asukkaista oli ollut ilman sähköjä neljä vuorokautta torstaihin mennessä.

Kareisen mukaan alueen kuntia on jo viime viikonvaihteessa kehotettu varautumaan esimerkiksi väliaikaismajoituksen järjestämiseen.

Kunnanjohtaja Keräsen mukaan joitakin kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaita oli torstaihin mennessä evakuoitu.

Kunnassa on järjestetty vedenjakelua kahdella paloasemalla ja kahdella koululla. Lisäksi kunnantalolla voi käydä lataamassa puhelimet sekä peseytymässä sähkökatkojen aikana päivittäin kello 16–20.

Sähkökatkokset ovat aiheuttaneet pulmia myös tuotantoeläinten hoidossa. Toistaiseksi eläimille on saatu apua sähköaggregaateilla sekä naapuriavulla. Tuotantoeläinten juomavedeksi voidaan sulattaa tarvittaessa lunta.

Juttua päivitetty 5. tammikuuta kello 5.23: Sähköttömien talousten määrää päivitetty.

Päivitys 5.1. klo 8.06: Lisätty tuoreet tiedot sähköttömistä talouksista ja Hyrynsalmen erikoisjärjestelyistä. Otsikkoa päivitetty.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.