Mainos

Ethän syö useampaa tulehduskipulääkettä yhtä aikaa? Lääkejuomakin lasketaan!

Kahta eri tulehduskipulääkettä ei suositella ikinä käytettäväksi samanaikaisesti. Sen sijaan ibuprofeenia ja parasetamolia voi ottaa itsehoidossakin yhtä aikaa, jos käyttö on lyhytaikaista.

– Itsehoidossa ei koskaan suositella yhdistettäväksi kahta samalla tavalla vaikuttavaa lääkeainetta, viestintäproviisori Elina Aaltonen Suomen Apteekkariliitosta kertoo.

Joskus lääkäri saattaa määrätä sekä ibuprofeenia että parasetamolia samaan aikaan, koska eri vaikutusmekanismien ansiosta ne tukevat toistensa kipua lievittävää vaikutusta.

– Tämä on OK lyhytjaksoisesti myös itsehoidossa.

Kuitenkaan esimerkiksi ibuprofeenia ja asetyylisalisyylihappoa, jotka ovat molemmat tulehduskipulääkkeitä, ei tule koskaan käyttää samanaikaisesti, sillä yhdistelmästä ei saada lisää tehoja, ja toisaalta riski haittavaikutuksille kasvaa.

– Asetyylisalisyylihappoa on särkylääkkeenä esimerkiksi sellaisessa flunssakipulääkkeessä kuin Finrexin. Kaikki eivät välttämättä tiedä, että siinä on jo tällaista tulehduskipulääkettä, vaan saattavat ajatella, että lääkitsenpä flunssaa tämän kuumajuomajauheen lisäksi joillakin tulehduskipulääketableteilla, jotka sisältävät ibuprofeenia. Tämä lisää vatsahaittavaikutusten riskiä: voi tulla närästystä, ruoansulatuskanavan haavaumia tai jopa verenvuotoja, Aaltonen kertoo.

Miten toimia, kun sydänkohtaus yllättää?

Sydänliiton asiantuntijasairaanhoitaja Sami Kaivos kertoo, mitkä ovat sydänsairauksien riskitekijöitä, mistä sydänkohtauksen tunnistaa, mistä se johtuu ja miten kohtauksen hetkellä tulee toimia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.