Kaikkien aikojen parhaat laihdutusohjeet listattiin – noudatatko näitä?

Aikojen saatossa huhut mitä kummallisimmista dieeteistä ovat jyllänneet niin Suomessa kuin maailmallakin. Ihmedieettien rinnalta unohtuvat usein vanhat, hyviksi todetut ja toimivimmat laihdutusvinkit – jotka monen kärsimättömän sielun epäonneksi pohjautuvat periksiantamattomuuden ja pitkäjänteisyyden hyveille.

Mitä erikoisemmat dieetit saavuttavat aika ajoin suosion niin tähtien kuin tavallisten ihmistenkin arkirutiinien osana. Ihmedieettien sijaan olisi joskus hyvä miettiä vanhoja hyviä laihdutusohjeita, jotka ovat vuosien saatossa osoittautuneet erityisen toimiviksi. Muistatko sinä näitä laihdutusohjeita?

Älä jätä aamiaista syömättä. Aamiaista ei turhaan kutsuta päivän tärkeimmäksi ateriaksi, sillä aamiainen käynnistää ruoansulatuksen elimistön kaivatessa aimo annoksen energiaa yöunien jälkeen.

Syö hitaasti. Kun ruuan nauttimiseen käyttää aikaa, on näläntunnetta helpompi tarkkailla. Rauhallinen ruokailu takaa myös sen, ettei ruokaa tule hotkittua.

Älä lepää kesken treenin. Kesken treenin ei ole pitää yli 30 sekunnin mittaisia taukoja. Kengännauhat voi siis kumartua hyvällä omatunnolla solmimaan, mutta pidemmät tauot eivät kuulu urheilusuorituksiin.

Älä syö öisin. Ihmisen nukkuessa aineenvaihdunta hidastuu ja siksi yöllä syödyt herkut lihottavat päivällä nautittuja helpommin.

Harkitse ennen herkuttelua. Jos mietit tarkkaan, herkutteletko, voit oppia harkinnan avulla kieltäytymään. Joskus mieliteot myös katoavat, kun herkkuhimon jälkeen harkitsee tarkkaan valintaansa, eikä syöksy heti herkuttelemaan.

Älä aliarvioi unta. Riittävät yöunet tukevat elimistön kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kun unta saa tarpeeksi, on virkeämpi ja terveempi.

Tee ruokaa itse. Kun valmistat ruokasi itse, tiedät tasan tarkkaan mitä syöt – tai mitä et syö.

Aseta itsellesi selkeät tavoitteet. Aivan kuten millä tahansa muullakin elämän osa-alueella, laihduttaessakin tuloksia on helpompi saavuttaa, kun tavoitteet ovat selkeät. Uusista elämäntavoista on vaikeampi lipsua, kun säännöt ovat vailla porsaanreikiä.

Suosi kasviksia. Puoli kiloa päivässä -sanonta on kulunut, mutta toimiva. Terveellisen ruokavalion kulmakivi on kasviksiin pohjautuva ruoka.

Syö kolmen tai neljän tunnin välein. Kun pitää huolen siitä, että kroppa saa polttoainetta muutaman tunnin välein, säästyy verenpaineen notkahteluilta – ja esimerkiksi makeanhimolta.

Hyväksy vaikeudet. Jos treenaaminen ja terveellisten elämäntapojen noudattaminen olisi helppoa, näyttäisivät kaikki fitness-malleilta.

Sovi karkkipäivä. Omaa dieettiä saa pettää kerran viikossa. Kun itseltään ei kiellä kaikkia herkkuja, on mieliteoista helpompi kieltäytyä. Sopimalla tietyn herkkupäivän voi herkuista kieltäytyä helpommin, kun mielessä siintää jo päivä, jolloin on lupa herkutella.

Kirjoita ruokapäiväkirjaa. Kirjoittamalla ylös kaiken syödyn voi herkuista kieltäytyminen helpottua.

Muista hyötyliikunta. Elämä on täynnä valintoja ja hyötyliikunta on niiden joukossa helpoimmasta päästä. Valitsemalla portaat hissikyydin sijaan voi vaikuttaa yllättävän paljon omaan arkeen.

Älä käy ruokakaupassa nälkäisenä. Vanha viisaus pitää huolen siitä, ettei kaupassa sorruta ostelemaan mitä tahansa. Kun vatsa on täysi, on harkintakyky huomattavasti parempi – niin sosiaalisissa suhteissa kuin ruokakaupassakin.

Välttele suolaa. Suola turvottaa ja etenkin painonlaskusta haaveilevalle suola saattaa saada aikaan olon, joka ei motivoi pitämään kiinni uusista tavoitteista.

Tarkkaile nälkääsi. Älä syö siksi, että mielesi tekee ruokaa. Vaikka ruoka on parhaimmillaan mahtava nautinto, kannattaa sen perustarkoitus eli ravitseminen palauttaa mieleen, jos päivän aikana on tapana napostella.

Lue myös:

AVA

Lähde: Health.com

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat