Ovatko puolueet valmiita kuuden miljardin euron sopeutuksiin? Näin kommentoivat Matias Mäkynen, Riikka Purra ja Petteri Orpo

2:22
"Edessä vaikeita aikoja" – Suomen julkista taloutta on VM:n mukaan vahvistettava ensi vaalikaudella kuudella miljardilla

Ovatko SDP, kokoomus ja perussuomalaiset valmiita tasapainottamaan julkista taloutta kuusi miljardia euroa jo ensi vaalikaudella? Ruoan tai lääkkeiden arvonlisäveron kiristykselle puolueet eivät lämpene.

Valtiovarainministeriön (VM) tänään julkaiseman virkamiespaperin mukaan Suomen julkista taloutta tulisi sopeuttaa kahden seuraavan vaalikauden aikana yhdeksän miljardia euroa.

Sopeutustarve on VM:n mukaan jo ensi vaalikaudella kuusi miljardia euroa, ja loput kolme miljardia euroa Suomen vuosittaisesta velkaantumisesta tulee kuroa pois vuosina 2027–2031.

Käytännössä kuuden miljardin sopeutukset tarkoittaisivat jo ensi vaalikaudella paljon ikäviä toimia, leikkauksia ja veronkiristyksiä.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkysen mukaan puolue ei ole tällä hetkellä asettanut tiettyä lukua ensi vaalikauden sopeutustavoitteeksi. Hän ei sulje kuuden miljardin lukua sinänsä pois.

– Kyllä tästä ollaan valmiita neuvottelemaan. Meidän mielestä on tärkeää, että toimet kohdennetaan oikeudenmukaisesti, niillä ei heikennetä suomalaisten hyvinvointia eikä varsinkaan tulevaa kasvua ja työllisyyttä, Mäkynen sanoo MTV Uutisille.

SDP on aiemmin linjannut tavoittelevansa julkisen talouden tasapainoa "useamman vaalikauden aikana". Mäkysen mukaan kaksi vaalikautta on sopeutuskeskustelussa hyvä aikajänne.

Valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoro on Mäkysen mukaan merkitykseltään tärkeä, ja se luetaan puolueessa tarkasti läpi.

Kokoomuksen Orpo: "Me emme ole ongelma tässä asiassa"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo katsoo, että VM:n virkamiesten näkemys on samansuuntainen kuin kokoomuksen.

Kokoomuksen tavoite on tasapainottaa Suomen julkinen talous kahdessa vaalikaudessa. Kokoomuksen rytmi olisi sopeuttaa neljä miljardia ensi vaalikaudella ja loput seuraavalla.

Ministeriön virkamiesten arvio kuuden miljardin sopeutustarpeesta ensi vaalikaudella on Orpon sanoin "hieman pessimistisempi", mutta kokoomuksesta asia ei jää kiinni.

– Me emme ole ongelma tässä asiassa. Nyt pitää kysyä muilta puolueilta, mitä he sanovat tästä virkapuheenvuorosta, ottavatko he sen vakavasti ja ovatko he valmiita esittämään keinoja, joilla talous tasapainotetaan, Orpo kommentoi.

– Uskon siihen, että jos teemme kahden vaalikauden ohjelman, noin miljardi euroa per vuosi, pääsemme suunnilleen samanlaiseen vaikutukseen kuin mitä valtiovarainministeriö esittää.

PS:n Purra: "Vaikeaa, mutta ei lainkaan mahdotonta"

Myös perussuomalaiset on sitoutunut talouden tasapainottamiseen kahdessa vaalikaudessa.

Puolueesta on toistaiseksi annettu ymmärtää, että ensi vaalikauden aikana oikea sopeutusmäärä olisi noin neljä miljardia euroa.

Kuudenkaan miljardin sopeutus jo ensi vaalikauden aikana ei välttämättä olisi liikaa perussuomalaisille.

– Vaikeaa se on, mutta ei lainkaan mahdotonta. Se tietenkin riippuu siitä, minkälaisia puolueita hallitukseen saadaan ja minkälainen hallitusohjelma muodostetaan, puheenjohtaja Riikka Purra sanoo.

– Kyllä me olemme sitoutuneita korjaamaan julkista taloutta niin paljon kuin tarvitaan, mutta oleellista on, millä keinoin, Purra toteaa.

Alv-kiristyksille sanotaan ei

Virkamiesraportissa ei mennä syvällisesti siihen, millä keinoin säästöjä tulisi toteuttaa.

Raportissa kuitenkin arvioidaan, että alennettujen arvonlisäverokantojen korottaminen tai jopa niistä luopuminen voisi olla perusteltua.

Useimpien tavaroiden ja palveluiden arvonlisävero (alv) on 24 prosenttia, mutta esimerkiksi ruoan ja ravintolapalveluiden alv on nykyisin 14 ja lääkkeiden, kirjojen, lehtien ja kulttuuritilaisuuksien alv 10 prosenttia.

SDP, perussuomalaiset ja kokoomus eivät lämpiä VM:n virkamiesten ehdotukselle lainkaan.

– Kun hinnat nousevat jo muutenkin paljon, emme ainakaan tässä tilanteessa olisi lähdössä korottamaan ruoan tai lääkkeiden hintoja, SDP:n Mäkynen sanoo.

– Hyvin monilla suomalaisilla on jo nyt rahat loppu. Emme me voi julkisen talouden toimia tehdä sillä tavalla, että meillä kansa kokonaan köyhtyy, perussuomalaisten Purra linjaa.

– En lähtisi tässä tilanteessa, jossa ihmiset ja kotitaloudet kamppailevat kohoavien ruokalaskujen kanssa, nostamaan ruoan arvonlisäveroa. Olemme esittäneet saman mittaluokan kiristyksiä kulutus-, terveys- ja haittaveroihin muualle, kokoomuksen Orpo kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja