Kaikki eivät vietä perhejuhlaa: Tällainen on erilainen joulu

Joulu on yhdessäolon, perheen ja hiljentymisen aikaa. Kaikki eivät kuitenkaan kokoonnu perheensä pariin aattona. Kolme ihmistä kertoo, kuinka he ovat viettäneet joulua.

Joulua vietetään paitsi hiljentyen perheen kesken, myös monilla muilla tavoin. Heidi, Jenni ja Tapsa kertovat, millä tavalla he ovat viettäneet keskitalven juhlaa.

Heidi, 30, vietti viime joulun ulkomailla, koska kulutusjuhlaksi muuttunut päivä ei aikuistumisen myötä merkitse hänelle enää paljoakaan. Kun muut avasivat paketteja lumisessa Suomessa, Heidi paistatteli päivää Vietnamin auringon alla, eikä ikävöinyt pakkaseen.

– Olin lapsena kova jouluihminen, mutta aikuistuttuani juhla on alkanut merkitä minulle yhä vähemmän. Äitini on lisäksi kova stressaamaan joulusta, joten tiesin tekeväni hänellekin palveluksen, kun hänellä oli yksi suu vähemmän ruokittavana, Heidi kertoo lähtönsä syistä.

Täysin pakoon keskitalven juhlaa Heidi ei Aasiassakaan päässyt, sillä Vietnamissakin vietettiin joulua näkyvästi. Turistikylässä hotellit kilpailivat siitä, kenellä on näyttävimmät joulukoristeet ja Heidin majapaikassa tarjottiin asukkaille ilmainen jouluateria.

– Perinteisiä jouluruokia ei onneksi tarvinnut maistella. Illallinen oli tosin oikea rimanalitus. Kuivat ravut ja perunat maistuivat edellisen päivän jäänteiltä, Heidi sanoo.

Suurempaa joulumieltä Heidi ei Aasiassa saanut, mutta sitä hän ei kaivannutkaan.

– Oli rentouttavaa päästä pois kulutusjuhlan vietosta. Luulen että vietän seuraavan kerran joulua vasta, jos minulla on joskus omia lapsia, Heidi pohtii.

Joulu töissä: Asenne ratkaisee

Jenni, 27, on viettänyt joulun monta kertaa töissä – tahtomattaan. Joulun ystäväksi tunnustautuva nainen ei osannut aiemmin lainkaan iloita, kun työvuoro napsahti hänen kohdalleen.

– Työskentelin ennen myyjänä kulta- ja koruliikkeessä. Jouluaatto on hyvä myyntipäivä, koska moni tulee tekemään silloin viime hetken joululahjaostoksia. Jonkun oli pakko olla töissä, joten kuuden vuoden aikana arpa osui monta kertaa minun kohdalleni, Jenni muistelee.

Myös Jennin nykyisessä työssä media-alalla jouluiset työvuorot ovat tuttuja. Joulutyö ei miellytä naista, mutta oikealla asenteella kaikkeen tottuu.

– Kun vietin ensimmäisen joulun normaalisti työskennellen, oli se kova paikka. Tunsin, että minua rangaistaan jostain, eikä tehnyt sitten mieli panostaa ollenkaan koko jouluun. Onneksi pian tajusin, että joulutöistäkin voi nauttia, jos vain panostaa hiukan työpäiviin. Töihin voi ottaa evääksi jouluisia ruokia, kuunnella jouluista musiikkia – tai mitä vain henkeä nostattavaa, Jenni sanoo.

Onneksi joulumieli tarttuu työntekijäänkin, etenkin asiakaspalvelutyössä. Jouluna ikävät asiakkaat ovat harvassa.

– Kaikki olivat mukavampia, rennompia ja törkeyksiä ei joutunut nielemään. Hyviä jouluja toivoteltiin puolin ja toisin ja kinkut ja muut jouluherkut olivat jo mielessä. Hymyä ei säästetty, Jenni muistelee.

Vapaaehtoisesti Jenniä ei kuitenkaan menisi jouluna töihin.

– Mutta ymmärrän sen, että joskus jonkun on uhrauduttava – ja se joku voin joutua olemaan minä. Ehkä jos tulevaisuudessa joudun vielä jouluna töihin, yritän keskittää kaikki ajatukseni siihen, että seuraavana vuonna se tuskin ainakaan on sitten sama ihminen, Jenni kertoo.

Joulu yksin: Baarista löytää seuraa

Tapsa, 45, on viettänyt viime vuosina kaikki joulunsa yksin. Sinkkuna elävän miehen sukulaiset viettävät joulua muualla, veli Keski-Suomessa ja isä ulkomailla. Yksinäinen joulu ei kuitenkaan ole Tapsalle rasite.

Aivan yksin miehen ei tarvitsekaan jouluna olla, sillä samanhenkistä seuraa on aina löytynyt. Kun muut hiljentyvät joulun viettoon perheensä kesken, mies suuntaa lähimpään avoimeen kapakkaan ja nauttii terästetystä glögistä.

– Tuntuu vapauttavalta, kun ei tarvitse stressata joulusta, Tapsa sanoo.

Baariin kokoontuu jouluaattona myös muita Tapsan kavereita, jotka pakenevat perhejoulua kapakan hämärään.

– Monet saapuvat suoraan perheillalliselta, jossa on ollut todella tylsää. Monesti juttelemmekin joulusta, mutta emme kovinkaan positiiviseen sävyyn. Kritisoimme sitä ahdasmielisyyttä ja mukavan perhejuhlan näyttelemistä, mitä jouluun liittyy, Tapsa sanoo.

Baarijoulu on Tapsan mukaan oiva tapa viettää pimeän vuodenajan juhlaa. Pitkistä juhlapyhissä on vain yksi mutta.

– Joulunajasta voi tulla rankka, sillä baariin saattaa eksyä muinakin päivinä kuin jouluaattona, mies vihjaa.

Lue myös:

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja