Kaikessa hiljaisuudessa Saksassa on kehitetty laite, joka voi mullistaa maastohiihdon – joutuuko yhä ilman huoltoryhmää oleva Suomi pulaan?

Myrkyllisten fluorivoiteiden käyttö halutaan kieltää maastohiihdossa. Kielto saattaa astua voimaan jo ensi kaudella, sillä Saksassa on kehitetty laite, jolla pystyy vaivatta tarkistamaan sukset vilpin varalta.

Fluorivoiteet tarjoilevat tällä hetkellä olevalla teknologialla liukkaimman luiston maastohiihtäjien suksiin. Voiteissa on kuitenkin pari isoa ongelmaa. Ne ovat kalliita ja ennen kaikkea myrkyllisiä.

Ruotsalaislehti Expressenin mukaan fluorivoiteiden käyttökiellosta päätetään hyvin todennäköisesti maanantaina 25. toukokuuta järjestettävässä kokouksessa.

Lehden mukaan kiellolle ei ole olemassa mitään teknistä estettä, sillä Saksassa on kehitetty laite, joka havaitsee, jos kilpailijan suksissa on fluorivoiteita. Siten vilpin yrittäjä jäisi kiinni.

– Teknisesti olemme jo valmiita. Meillä on kaikki hallinnassa, Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n kilpailujohtaja Pierre Mignerey kommentoi Expressenille.

– Testauslaitteen valmistaminen etenee suunnitelmien mukaisesti. He tekevät tällä hetkellä paljon testausta, ja tulokset ovat lupaavia.

"Heillä" Mignerey tarkoittaa Saksassa toimivaa yritystä. Mignereyn mukaan laitteen ensimmäinen prototyyppi on valmis kesän alkuun mennessä.

– Tällä hetkellä määritämme säännöstöä, mitkä seuraukset olisivat, jos kilpailija yrittää hiihtää fluorivoiteilla.

Mignereyn mukaan on vielä liian aikaista arvioida, kielletäänkö voiteet jo ensi kauden alusta. Asiaa puidaan tulevana maanantaina järjestettävässä FIS:n hallituksen kokouksessa.

Mignereyn mukaan osa haluaisi fluorivoidekiellon heti kun on mahdollista, osa taas on jyrkästi sitä mieltä, että kieltoa on liian aikaista ottaa käyttöön vielä ensi talvena.

Ruotsalaisilla etumatka?

Expressenin haastattelema Ruotsin huoltopäällikkö Petter Myhlbäck sanoo, että Ruotsin maajoukkuetta fluorivoiteiden pikainenkaan kielto ei haittaisi.

Vaihtoehtoisia voiteita kehitetään nyt joka puolella, ja Ruotsissa ollaan Myhlbäckin mukaan pitkällä.

– Jos kielto tulee ensi kaudeksi, tiedän, että olemme uskomattoman paljon edellä kehityksessä. Tavoitteeni on, että olemme tässä asiassa kaikkein parhaita, Myhlbcäk sanoo.

– Olemme panneet tähän hemmetin paljon energiaa. Jo tänä keväänä kaikki testauksemme perustui fluorivapaisiin voiteisiin.

Suomen maajoukkueen tilanne ei vaikuta yhtä lupaavalta. Koko huoltoryhmä sen päällikköä Aki Hukkaa myöten jätti tehtävänsä viime kauden päätteeksi.

Hiihtoliitto on rekrytoinut uusia huoltoryhmäläisiä ja huoltopäällikköä avoimella haulla.

Lue myös:

    Uusimmat