Kahta ruotsalaista epäillään Estonian hautarauhan rikkomisesta – alus laski mereen sukellusrobotin

Kahta ruotsalaismiestä epäillään autolautta Estonian hautarauhan rikkomisesta, kertoo SVT. Saksan lipun alla purjehtinut sukellustukialus Fritz Reuter vieraili Estonian hauta-alueella syyskuun lopussa.

Epäilyjen mukaan alus laski mereen sukellusrobotin. Aluksella oli yhteensä 11 matkustajaa ja miehistön jäsentä. Heistä neljä oli saksalaisia, kolme puolalaisia sekä kaksi norjalaisia ja ruotsalaisia. Epävirallisten tietojen mukaan kyseessä oli filmiryhmä, joka oli valmistelemassa dokumenttia.

Tapauksesta on nyt aloitettu esitutkinta. Siitä, nostetaanko kaksikkoa vastaan syytteet, ei ole varmuutta, sillä ennakkotapauksia ei ole. Lisäksi hauta-alueella ollut alus oli saksalainen, eikä Saksa ole allekirjoittanut sopimusta Estonian hylkyrauhasta, kuten muut Itämeren ympärysmaat.

Suomen merivartiosto tarkkaili koko ajan saksalaisalusta ja dokumentoi tapahtuman. Ruotsi pyysi myöhemmin keskusrikospoliisilta virka-apua asian selvittämiseen, ja myös sai sitä. Muuten Suomi ei ole ollut osallisena tutkinnassa, koska aluksella ei ollut suomalaisia.

Estonian uppoamisesta tuli syyskuun lopussa kuluneeksi 25 vuotta. Tallinnasta Tukholmaan matkalla ollut Estonia upposi syysmyrskyssä Utön edustalla 28. syyskuuta 1994. Turmassa kuoli 852 ihmistä, joista suurin osa oli Ruotsin ja Viron kansalaisia.

Aiheesta kertoi ensin Yle.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja