Kahden päähallituspuolueen väliseen kansliapäällikkökiistaan on löytynyt yllätysratkaisu

Hetemäen työryhmän raportti julki: Koronakriisi aiheuttanut Suomen talouteen 7 miljardin euron aukon 2:09
Hetemäen työryhmän raportti julki: Koronakriisi aiheuttanut Suomen talouteen 7 miljardin euron aukon

Pitkään hallituksessa hiertänyt kiista valtiovarainministeriön kansliapäällikön nimityksestä siirtyy jälleen kerran. Tänään selvisi, että valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Martti Hetemäki jatkaa tehtävässä syyskuun loppuun saakka.

Asiasta kertoi STT:lle VM:n hallinto- ja kehitysjohtaja Juha Majanen. Martti Hetemäki on siirtymässä työelämäprofessoriksi, ja hänen oli määrä jäädä kansliapäällikön tehtävästä pois kesäkuun lopussa. Hänen seuraajansa valinta on kuitenkin viivästynyt.

Hallituksen on kuitenkin tarkoitus käsitellä työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikön viran täyttämistä huomenna valtioneuvoston yleisistunnossa. Asia on asialistalla jo toistamiseen.

Luoma taas esiin

Paikalle on nousemassa Raimo Luoma, edellisen pääministerin Antti Rinteen (sd) valtiosihteeri ja entinen Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja.

Pari viikkoa sitten asia vedettiin yllättäen pois valtioneuvoston listalta. Esittelevä ministeri, työministeri Tuula Haatainen (sd) veti silloin nimityksen pois. Useiden medialähteiden (Suomen Kuvalehti, Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat) mukaan Luoma katosi listoilta keskustan toiveesta. Luoman nimitys ja hallituksessa hiertänyt valtiovarainministeriön kansliapäällikön nimitys koplaantuivat yhteen.

Edellisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk.) valinta valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi on ollut valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nerg.

Marinin hallitus on kuitenkin kiistellyt jo pitkään Päivi Nergin valinnasta. Nerg ei kelpaa demareille. Taustalla hiertävät edellisen vaalikauden sotekiistat ja eduskunnan ongelmat tiedonsaannissa valtiovarainministeriöstä.  

SDP oli silloin oppositiossa. Erityisen punainen vaate Nerg on ollut SDP:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle.

Huhtikuun lopulla silloinen valtiovarainministeri Kulmuni ilmoitti poistaneensa kansliapäällikön nimityksen valtioneuvoston listoilta, jotta eduskunnan perustuslakivaliokunta saa tarvitsemansa ajan tiedonsaantiasian käsittelyyn. 

Tämän takia keskusta ei halunnut, että SDP:n ehdokas Raimo Luomaa olisi nimetty työ- ja elinkeinoministeriön pari viikkoa sitten.

Huomenna selviää käsitteleekö, valtioneuvosto asiaa yleisistunnossaan vai vedetäänkö se jälleen listalta pois.

Miten Vanhanen suhtautuu?

On epäselvää, kuinka uusi valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) suhtautuu Luoman nimittämiseen. Eduskunnan entisenä puhemiehenä Vanhaselta riittää varmasti ymmärrystä perustuslakivaliokunnan tekemään tiedonsaantiselvitykseen.   

Nergin nimitys valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi on kuitenkin jäissä siihen asti, että eduskunnan perustuslakivaliokunta saa valmiiksi kannanottonsa eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumiseen liittyvistä ongelmista. Majasen mukaan Nergin tilanne arvioidaan uudelleen perustuslakivaliokunnan selvityksen jälkeen.

Perustuslakivaliokunnan tiedonsaantiselvitys valmistuu valiokunnan jäsenten mukaan mahdollisesti jo ensi viikolla. Selvitys on joka tapauksessa viimeistään  valmis juhannuksen jälkeisellä viikolla, valiokunnassa arvioidaan. 

Lue myös:

    Uusimmat