Kahden minuutin varkautta Jumbossa seurasi neljän miehen kiinniotto – "Nämä henkilöt ovat olleet tiedossa"

Vantaan Jumbossa murto: koruliikkeestä vietiin satojen tuhansien eurojen omaisuus 1:59

Vantaalla kauppakeskus Jumbossa päät kääntyivät lauantaina hämmästelemään rikkinäistä ikkunaa sekä sen alapuolella olevaa, nauhoin eristettyä Laatukoru-liikettä. Myös liikkeen eteen nostettu hajotettu kaappi keräsi katseita.

Videolta on nähtävissä murtovarkaiden oletettu tuloreitti kauppakeskuksen ikkunan kautta. Rikottu ikkuna on suoraan kohteena olleen liikkeen yläpuolella.

Varkauden kohteeksi varhain lauantaina joutuneesta Laatukorusta vietiin viimeisimmän arvion mukaan noin puolen miljoonan euron edestä arvotavaraa. Iltapäivästä poliisi tiedotti, että varkaudesta epäiltyinä on otettu kiinni neljä miestä. Kaikki neljä ovat ulkomaalaisia, ja heillä on omaisuusrikostaustaa.

–  Sanotaanko näin, että nämä henkilöt ovat olleet tiedossa, kertoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Minkkinen Itä-Uudenmaan poliisista kysyttäessä, ovatko kiinni otetut poliisille entuudestaan tuttuja.

Poliisi ei ole kertonut tarkempia tietoja kiinni otetuista. Tapausta tutkitaan törkeänä varkautena.

Piilottelivat asunnossa Vantaalla

Miehet otettiin kiinni asunnosta Vantaalta iltapäivällä. He eivät tehneet vastarintaa, mutta yrittivät piilotella asunnossa, Minkkinen kertoi. Poliisi selvitti lauantaina edelleen muun muassa sitä, liittyykö tapaukseen muita epäiltyjä.

Miesten jäljille päästiin Minkkisen mukaan poliisin rikostiedustelun kautta.

–  Poliisilla oli tiedustelutietoa muutamasta tähän tapaukseen sopivasta henkilöstä. Näitä tietoja lähdimme tarkistamaan, Minkkinen kertoi lisäten, että kyseiset tiedustelutiedot koskivat ulkomaalaisia.

Hänen mukaansa näiden tietojen perusteella löydettiin lopulta kiinni otetut miehet ja samalla liikkeestä vietyä omaisuutta.

Mahdollisesti koko saalis löydetty

Minkkinen kertoi, että joko iso osa tai kaikki Laatukorusta viedystä saaliista on löytynyt. Vielä lauantaina iltapäivästä tiedossa ei ollut, mitä kaikkea varkauden yhteydessä vietiin.

–  Omistaja on arvioinut, että saalis oli noin puolen miljoonan arvoinen, mutta se selviää varmasti vasta inventaarion jälkeen.

Minkkinen mukaan varkaat tulivat sisään koruliikkeen yläpuolella olevan ikkunan kautta, mutta poistuivat eri reittiä. Poliisi ei kuitenkaan kertonut, mitä kautta tekijät olivat poistuneet.

Lauantaiaamuna kello kolmen ja neljän välillä tapahtunut varkaus oli ohitse kahdessa minuutissa. Minkkisen mukaan valvontakamerat tallensivat kahden naamioituneen ihmisen menevän liikkeeseen sisään.

"Tarkasti tiedetty, mitä haettu"

Laatukorun toimitusjohtajan Ari-Pekka Silvanin mukaan varkaat veivät mennessään ainakin timanttikoruja, kihloja, kultaketjuja ja kelloja.

–  Tarkasti on tiedetty, mitä on haettu, hän sanoi.

Liikkeessä lauantaina aamupäivästä paikalla olleen Laatukorun edustajan Lauri Silvanin mukaan vielä tuolloin ei ollut ehditty miettiä muutoksia turvatoimiin.

–  Olemme kauppakeskuksessa, joten emme heti ensimmäisenä oleta, että tänne tullaan tällä tavalla sisään. Totta kai nyt katsomme kaiken läpi ja pohdimme, kuinka (turvallisuutta) voidaan parantaa.

Laatukorun liikkeisiin on murtauduttu ennenkin. Ari-Pekka Silvanin mukaan tämä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun kauppakeskuksen sisällä olevaan liikkeeseen tehtiin näin laaja murto.

Kauppakeskus Jumbon kiinteistöpäällikkö Hannu Hirvosen mukaan muihin liikkeisiin ei ollut murtauduttu. Hirvonen kertoi olleensa töissä Jumbossa kahdeksan vuotta, eikä hänen aikanaan kauppakeskukseen ole tehty öisiä murtoja. 

Lue myös:

    Uusimmat