Kahdelta minkkitarhalta löydetty lintuinfluenssaa

Lintuinfluenssatilanteen kartoittamiseksi Ruokavirasto käynnisti syyskuun puolivälissä kaikkia turkistarhoja koskevan seurannan. 

Minkkitarhojen lintuinfluenssakartoituksen ensimmäisissä tuloksissa on todettu lintuinfluenssa kahdelta tarhalta, Ruokavirasto tiedottaa. Lintuinfluenssaa löytyi Vöyrin ja Pedersören kunnissa, Pohjanmaalla sijaitsevilta minkkitarhoilta.

Kartoituksen ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan näytteitä tarhoilta, joilla on minkkejä. Näin siksi, että minkkien lintuinfluenssatartunnat aiheuttavat ihmisten terveydelle suuremman terveysvaaran kuin muiden turkiseläinten lintuinfluenssatartunnat. 

Ruokaviraston laboratoriotutkimuksissa on toistaiseksi analysoitu näytteitä 35 kartoitukseen kuuluvalta minkkitarhalta.

Suomessa on 114 turkistarhaa, joilla on minkkejä. Viidellä näistä tarhoista on todettu lintuinfluenssa ennen kartoitusta.

Ruokavirasto tulee määräämään eläimet lopetettavaksi turkistarhoilta, joiden näytteissä todetaan H5-lintuinfluenssan vasta-aineita. 

Minkkitarhoja koskeva lintuinfluenssakartoituksen ensimmäinen vaihe on tarkoitus saada päätökseen lokakuun loppuun mennessä, jonka jälkeen siirrytään kettu- ja supikoiratarhojen seurantaan ja näytteenottoon.

THL: Lintuinfluenssa aiheuttaa riskin kansanterveydelle – tätä se tarkoittaa 6:36
THL elokuussa: Lintuinfluenssa aiheuttaa riskin kansanterveydelle – tätä se tarkoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat