Lintuinfluenssa saavuttanut lintuparatiisin – Galapagossaarilla kuolleista linnuista löytynyt H5N1-virusta

Ecuadorille kuuluvilla Galapagossaarilla on alustavan tutkimuksen mukaan tavattu ensimmäistä kertaa H5N1-lintuinfluenssaa. 

Alueen kansallispuisto kertoo Facebookissa julkaisemassaan tiedotteessa, että kuolleista linnuista otetut positiiviset näytteet lähetetään vielä tarkemmin tutkittaviksi.

Puiston mukaan saarella on jo ryhdytty varotoimiin viruksen leviämisen estämiseksi. Valvonta lintuinfluenssan varalle aloitettiin jo joulukuussa, kun lintuinfluenssaa alkoi esiintyä Etelä-Amerikassa.

Ecuadorin ympäristöministeriön mukaan saarilla majailee 78 alku- ja kotoperäistä lintulajia. Englantilainen Charles Darwin kehitti aikanaan evoluutioteorian tutkittuaan lintuja Galapagoksella 1830-luvulla.

H5N1-lintuinfluenssa on tyypillisesti esiintynyt kausiluonteisesti, mutta vuodesta 2021 tapauksia on alkanut tulla ilmi ympäri vuoden. Asiantuntijoiden mukaan virus on levinnyt nyt laajemmalle kuin koskaan.

Lintuinfluenssalle ei ole hoitoa. Virus leviää luonnossa villien lintujen keskuudessa, ja se voi tarttua myös siipikarjaan.

Tauti on tarttunut myös nisäkkäisiin, kuten turkiseläimiin ja merileijoniin. Maailman terveysjärjestö varoitti heinäkuussa, että lintuinfluenssaepidemioiden lisääntyminen nisäkkäiden keskuudessa saattaa edesauttaa viruksen leviämistä myös ihmisten keskuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat