Lintuinfluenssaseuranta aloitetaan syyskuussa minkeistä – tästä syystä minkit ovat erityisen alttiita sairaudelle

Kuinka vakava lintuinfluenssa on tällä hetkellä Suomessa? THL:n asiantuntija kertoo 5:07
THL:n asiantuntija kertoo kuinka vakava lintuinfluenssa on tällä hetkellä Suomessa

Kaikkiaan lintuinfluenssaa on löydetty 25 turkistarhalta.

Ruokavirasto käynnistää syyskuun alussa kaikkia turkistarhoja koskevan lintuinfluenssaseurannan.

Lintuinfluenssaseurannan ensimmäisessä vaiheessa tutkitaan viruksen esiintymistä minkeissä. Ruokaviraston tiedotteen mukaan näytteitä otetaan jokaisesta Suomen noin 130 minkkitarhalta. Ruokavirasto kertoo, että minkkien lintuinfluenssatartunnat aiheuttavat ihmisille suuremman terveysvaaran kuin kettujen ja supikoirien lintuinfluenssatartunnat.

Tiedotteessa todetaan, että minkin ylähengitysteissä on sekä lintujen että ihmisten influenssaviruksia sitovia reseptoreita, minkä vuoksi minkit ovat alttiita sairastumaan molempien influenssatyyppien aiheuttamiin tartuntoihin. Virusten samanaikainen tartunta minkissä voi aiheuttaa uudenlaisen virusmuunnoksen, joka saattaa tarttua herkemmin ihmisiin.

Seurannan ensimmäisen vaiheen odotetaan päättyvän lokakuun loppuun mennessä, jonka jälkeen siirrytään kettu- ja supikoiratarhojen seurantaan. Näytteet tutkitaan Ruokaviraston laboratoriossa. Samalla tutkitaan myös koronaviruksen esiintyvyyttä.

Tiedotteen mukaan eri eläintautien seurantaa tehdään Ruokavirastossa jatkuvasti ja seurantaohjelman laajennustarpeita arvioidaan tarpeen mukaan. Lintuinfluenssan osalta on päädytty tutkimaan kaikki turkistarhat.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat