Mainos

Kadulle putoilleet kolikot houkuttivat kaidalta polulta – epäillyt kertovat, miten Turun parkkimittarien miljoonakavallus sai alkunsa

1:05

Eilen joukko entisiä ja nykyisiä Turun kaupungin työntekijöitä tuomittiin niin sanotusta Turun parkkimittarikavalluksesta. Satojen tuhansien, jopa reippaasti yli miljoonan kavalluksista annettiin kahdelle miehelle kahden vuoden tuomiot, kolmannelle 11 kuukauden vankeusrangaistuksen.

Videolla poliisin esitutkintamateriaaliin tallennettuja kuvia teoista. Katso, miten rahat oli kätketty ja kuinka poliisi tarkkaili miehiä etäältä kuin jengiläisiä ikään.

Samalla joukko muita henkilöitä sai tuomion rahanpesusta ja kätkemisrikoksista, kun nämä olivat auttaneet miehiä kolikkojen säilömisessä tai muuttamisessa muuksi varallisuudeksi.

Kaikki alkoi yksittäisistä kolikoista

Teot alkoivat 1990-luvun puolivälissä. Toinen kahden vuoden tuomion saaneista, vuonna 1966 syntynyt mies kertoi poliisin kuulusteluissa, että hänen nähdäkseen toiminta alkoi pienestä.

– Pysäköintimittareiden tyhjennyksen yhteydessä rahaa tippui usein kadulle. Nämä rahat olisi tietysti pitänyt laittaa tyhjennyslaitteen torveen, mutta [vuonna 1964 syntynyt mies] ja [vuonna 1963 syntynyt mies] olivat alkaneet anastaa näitä tippuneita rahoja.

Miehen kertoman mukaan hän oli epäillyt miesten jäävän kiinni, minkä nämä kiistivät, ja antoivat hänelle rahaa vastineeksi hiljaisuudesta. Näin hän päätyi mukaan kaksikon toimintaan.

”Kukaan ei laske yksittäisiä mittareita”

Myös rikoskumppanit kertoivat tapahtumista samansuuntaisesti.

– Houkutus oli suuri, kun näki kolikoita irrallisena ensin lattialla ja sitten ehkä ahneus iski ja aloin anastamaan/kavaltamaan kolikoita, vuonna 1964 syntynyt mies kertoi.

Myös toinen vuonna 1963 syntynyt mies kertoi tekojen olevan aluksi pienimuotoisempaa, mutta toiminta kiihtyi sen jälkeen.

– Kun huomasimme, että kukaan ei laske yksittäisiä mittareita, eikä niissä ole mitään laskureita, niin aloimme ottaa enemmän rahaa, hän kertoi.

Pelkäsivät yhden juovan rahat

Käytännössä miehet ottivat suurimmat kolikot säiliöistä, jättäen yleensä hilut. Rahaa vietiin niin automaattien kolikkolippaista kuin niiden tyhjennyssäiliöstä. Myöhemmässä vaiheessa hankittiin myös avain, jolla rahaa saatiin suoraan sen tyhjennyssäiliöstä.

– Koukin ensin isomman määrän kolikoita säiliöstä ja erottelin siitä isot kolikot. Pienet kolikot palautin takaisin säiliöön, eräs miehistä kertoi.

Teon aloittanut kaksikko myös säännösteli mukaan otetun miehen rahoja, pelätessään kiinnijäämistä.

– Hän lähti usein suoraan työpäivän jälkeen ryyppäämään, niin rauhoittelimme rahan antamista, ettei [mies] menettäisi työpaikkaansa ryyppäämisen takia.

Miehistä mukaan tullut yritti sittemmin oikeudessa kertoa, että hänen kiltteyttään oli asiassa hyväksikäytetty, ja olevansa pahoillaan siitä, että ei uskaltanut kertoa esimiehilleen asiasta.

Rahat eivät näkyneet kiekkoilijan perheelle

Yksi miehistä oli entinen SM-tason jääkiekkoilija. Hän kiisti aluksi kaikki rikosepäillyt, mutta suostui lopulta kertomaan rikoksista.

– Olen puhunut vähän paskaa ja haluan muuttaa kuulustelukertomustani, hänen kuulustelupyötäkirjastaan ilmenee.

Vaikka ylimääräistä rahaa onkin saatu, ei se ainakaan entisen jääkiekkoilijan perheen elintasossa näkynyt. Tämän kumppani oli täysin yllättynyt asiasta.

– En vieläkään ymmärrä, että [mies] on kavaltanut kuulustelussa mainittua summaa, en sitä yksinkertaisesti voi uskoa todeksi koska se ei ole missään näkynyt. Ei silloin, eikä nyt. Kaikissa lapsiin liittyvissä keskusteluissa, jotka ovat liittyneet hankintoihin, [mies] on kertonut, ettei hänellä ole rahaa ja usein hän on pahoitellut, ettei hän pysty tarjoamaan enemmän lapsilleen.

Miehen kautta tapaukseen kytkeytyy toinen entinen SM-kiekkoilija, joka on edustanut Suomea myös maajoukkueessa. Tämä entinen joukkuekaveri pesi miehen kolikoita vaihtamalla niitä seteleiksi. Mies sai kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen kätkemisrikoksesta ja törkeästä rahanpesusta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.