Kabilan vastainen kapina levisi Kongon länsiosiin

Kongon demokraattisen tasavallan presidentti Laurent Kabila uhkasi tänään naapurimaata Ruandaa sodalla. Kabila syytti Ruandaa joukkojen lähettämisestä tukemaan Kongon itäosan kapinallisia. Kabila sanoi, että sota tullaan "viemään takaisin sinne, mistä se on tullutkin" eli Ruandaan. -Me olemme valmiit puolustamaan itseämme, vaikeuksiin ajautunut presidentti sanoi.

Ruandan asevoimien edustaja kiisti Kabilan syytökset tuoreeltaan.
-Me emme ole osallisina Kongon kriisissä. Joukkomme eivät ole ylittäneet maiden välistä rajaa, majuri Emmanuel Ndahiro sanoi Kigalissa.

Ruandan tukemat kapinalliset ja presidentti Kabilalle uskolliset joukot taistelivat tänään Kongon demokraattisen tasavallan länsiosassa sijaitsevan tärkeän Muandan öljykeskuksen ja Bananan laivastotukikohdan hallinnasta, hallituksen korkea-arvoinen virkailija sanoi. Virkailijan mukaan taistelu oli kiivasta ja hallituksen joukoilla oli yliote.

Diplomaatti- ja teollisuuslähteet kertoivat, että kapinalliset olivat vallanneet Muandan ja Bananan eilen ja kaksi Chevron-öljy-yhtiössä työskentelevää amerikkalaista oli kapinallisten hallussa. Hallituksen virkailijan mukaan lisäjoukkoja lähetettiin itään, missä kapina puhkesi sunnuntaina Ruandan rajan läheisissä kaupungeissa Gomassa ja Bukavussa. Hän sanoi sisämaan viidakossa sijaitsevan Kisanganin kaupungin olleen torstaina rauhallinen ja hallituksen käsissä kaksi päivää kestäneiden taistelujen jälkeen.

Avustusjärjestön edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että tutsikapinalliset valtasivat Uviran kaupungin maan itäosassa. Lähteen mukaan kapinalliset moukaroivat eilen tykkitulella kaupunkia, jonne rauha palasi tänä aamuna. Uvirassa myös poliittinen järjestö nimeltään Federalistiset tasavaltalaisjoukot antoi julkilausuman, jossa syytettiin Kabilaa väkivaltaisuuksien aloittamisesta ja Banyamulengien mielivaltaisesta teloittamisesta.

Yhdysvallat kehotti naapurimaita pidättymään

Tutsien hallitsema Ruandan armeija ja kongolaiset Banyamulenge-tutsit johtivat taisteluja, joiden päätteeksi entinen diktaattori Mobutu Sese Seko syrjäytettiin ja Kabila nostettiin valtaan vuoden 1997 toukokuussa. Banyamulenget ovat äskettäin puhjenneen kapinan eturintamassa. He sanovat muiden Kabilaa vastustavien oppositiovoimien liittyneen puolelleen.

Kabilan hallitus syyttää Ruandan joukkoja kapinan lietsomisesta ja joukkojen lähettämisestä Banyamulengien tueksi. Ruanda kiistää osallisuutensa naapurimaan tapahtumiin.

Yhdysvallat kehotti julkilausumassa Kongon naapureita pysymään erossa konfliktista. Hallituksen tiedottaja sanoi Yhdysvaltojen olevan huolissaan raporteista, joiden mukaan Ruandan joukkoja taistelee kapinallisten rinnalla.

Lue myös:

    Uusimmat