Kaatuuko uusi testausstrategia omaan mahdottomuuteensa? HUSin Asko Järvinen: "Kova tavoite, voi lyödä itseään vastaan"

Tepsiikö rokote nopeasti leviävään koronan omikron-muotoon? 10:04
Tepsiikö rokote nopeasti leviävään koronan omikron-muotoon? Katso HUSin Asko Järvisen arvio!

HUSin Asko Järvinen pelkää, ettei sosiaali- ja terveysministeriön perjantaina julkaisema koronatestaus- ja jäljitysstrategia tule onnistumaan resurssipulan vuoksi. 

Suomen koronatestaus- ja jäljitysstrategia on nyt päivitetty.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan jatkossa tavoitteena on, että kaikkialla Suomessa koronatestiin pääsisi vuorokaudessa ja että myös testitulos saataisiin vuorokaudessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvisen mukaan tavoite on pikemminkin tahtotila, joka ei välttämättä käytännössä toteudu.

Uuden strategian mukaan jatkossa kaikilla, joilla on koronaan sopivia oireita tai epäily tartunnasta, on oltava mahdollisuus koronatestiin.

Tämä voi aiheuttaa hyvinkin pian resurssipulan, sillä tällä hetkellä koronaviruksen lisäksi on liikkeellä paljon muitakin hengitystieinfektioita, joiden oireet muistuttavat hyvin paljon toisiaan. 

– Kyllä se on kova tavoite ja se voi itseasiassa olla sellainen, joka lyö itseään vastaan, Järvinen kuvailee tuntemuksiaan suorassa Viiden jälkeen -lähetyksessä.

Järvisen mukaan nyt pitäisi suunnata resursseja mahdollisimman nopeasti sinne, missä niitä kaikkein eniten tarvitaan – siis alueille, joissa koronavirus tällä hetkellä leviää. 

– Varsinkin, jos omikronvariantti on vieläkin nopeampi kuin deltavariantti, ja jos halutaan tehokkaasti sitä koko yhteisön tartuntaketjua katkaista.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Mistä henkilökunta kaikkeen koronaepidemian aiheuttaman kuormituksen purkamiseen?

Eikä testaus ole ainut perusterveydenhuoltoa kuormittava asia. Järvinen huomauttaa, että monissa kunnissa terveydenhuollon resurssit ovat isoilta osin kiinni myös korona- ja influenssarokotuksissa. 

– Nyt on menossa kolmas kierros koronarokotetta, mikä on laajenemassa ja sitten tietysti pitäisi pohtia, jos lapsiakin tullaan rokottamaan, Järvinen jatkaa listaustaan

– Ja nämä kaikki ovat sitä samaa henkilökuntaa, hän jatkaa. 

Järvinen pelkää, että jos kaikki oireiset tai tartuntaa epäilevät testataan, jäljitys tuskin tulee pysymään kehityksen perässä. 

– Näin näyttää olevan kaikissa, ainakin isommissa paikoissa, joissa tautia on enemmän.

Onko siis niin, että uusittu koronatestaus ja -jäljitysstrategia kaatuu omaan mahdottomuuteensa?

MTV tehohoito-osastolla Seinäjoella – tällaista on tehohoitajan arki korona-aikana 4:40
Seinäjoen teho-osastolla korona näyttäytyy vaarallisena sairautena. Katso MTV Uutisten pysäyttävä raportti teho-osastolta!

Lue myös:

    Uusimmat