Kaasuputkihanke etenee suunnitellusti

Viipurista Pohjoissaksaan vedettävä kaasuputki valmistuu aikataulussa, arvelee hanketta toteuttava venäläissaksalainen yhteisyritys. Muun muassa Suomen ympäristöviranomaiset ovat vaatineet putken sijoittamista alkuperäistä linjausta etelämmäksi.

Eurooppa tarvitsee lisää maakaasua, ja Venäjä pystyy sitä toimittamaan. Vielä tällä hetkellä Euroopan maakaasun kulutuksesta tuonnin osuus on 57 prosenttia, mutta se kasvaa 75:een prosenttiin vajaassa 10 vuodessa.

Kyse on suunnattomista määristä, ja ratkaisu kaasun kuljettamiseksi kuluttajille on 1200 kilometriä kaasuputkea Itämeren pohjalla. Putki on tarkoitus laskea mereen Viipurissa, ja se nousee taas maan pinnalle Greifswaldissa Pohjois-Saksassa.

MTV:n kirjeenvaihtaja Kari Lumikero kertoo, että hanke on herättänyt arvostelua monissa Itämeren maissa, muun muassa sen ympäristöselvityksiä on pidetty riittämättöminä. Suomen ympäristöviranomaiset ovat vaatineet putken sijoittamista alkuperäistä linjausta etelämmäksi.

On myös sanottu, että muut Itämeren rantavaltiot on vihitty hankkeelle aivan liian myöhään. - Venäläis-saksalainen yhteisyritys kuitenkin torjuu tällaiset soraäänet.

"Koko Eurooppa hyötyy"

Nord Streamin viestintäjohtaja Jens D. Müllerin mielestä ei pidä sekoittaa poliittisia kannanottoja ja kaasuputkihankkeen energiavaikutuksia keskenään.

- Haluamme yhdistää maailman suurimmat kaasuvarannot Länsi-Euroopan kasvaviin markkinoihin. Se on tehtävämme, ja siihen tarvitaan kaasuputkea. Selvitystemme mukaan ratkaisumme on mahdollisimman ympäristöystävällinen ja taloudellinen, hän toteaa.

Yhtiö korostaa, että kyse on koko Euroopan eduista: Venäjän kaasusta hyötyvä suoraan muun muassa Tanska, Hollanti ja Ranska. Samalla myönnetään, että kaikki Itämeren maat eivät varmasti riemuitse kaasuputken lopullisesta linjauksesta.

- Suurissa infrastruktuuria koskevissa polittisissa keskusteluissa on vaikea saavuttaa yleistä tyytyväisyyttä. Nyt täytyy etsiä yhdessä rakentava ratkaisu, johon kaikki voivat olla edes jossain määrin tyytyväisiä, Müller sanoo.

Lumikero kertoo, että Nord Streamin hallituksen puheenjohtajaa, entistä liittokansleria Gerhard Schröderiä ei ole pelkästään suitsutettu hänen valinnastaan ryhtyä venäläisen kaasun airueeksi Euroopassa. On kysytty, kumman etuja hän kiperän paikan tullen ajaa, Venäjänkö vai Saksan. Häntä on jopa nimitelty Putinin lakeijaksi. Mutta selvää on, että ilman Schröderiä hanke ei olisi näin pitkällä.

- Schröderin kansainvälinen maine on tärkeä hankkeen onnistuneelle toteutukselle, Jens D. Müller sanoo.

Nord Streamin viestintäjohtaja ei näe esteitä sille, että putki olisi valmis alkuperäisen suunnitelman mukaan viiden vuoden kuluttua.

Schröder puhuu aiheesta tänään Helsingissä. Hän toivoo, että kaasuputken tulevasta linjauksesta päästään nopeasti sopuun niin että rakennustyöt voivat alkaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat