Käänne luksusjahtijahdissa – lukuisat oligarkkien ökyveneet siirtyneet "häivetilaan"

Kuuluuko tämä ökyjahti Venäjän presidentille? MTV Uutiset kurkisti Kotkan venesäilöön, josta löytyy Suomen puhutuin vene 3:06
Kuuluuko tämä ökyjahti Venäjän entiselle presidentille? MTV Uutiset kurkisti Kotkan venesäilöön, josta löytyy Suomen puhutuin vene.

Lukuisat venäläisoligarkkien ylelliset luksusjahdit ovat kadonneet AIS-järjestelmästä, jonka avulla seurataan alusten liikkeitä ja sijaintia, kertoo The Guardian.

Tavanomaisesti kartoilla näkyneistä suurista aluksista osa on ollut "pimeänä" jo pidemmän aikaa, vaikka tavanomaisesti niiden laitteisto on antanut signaalin aluksen sijainnista säännöllisesti.

AIS-järjestelmä tulisi pitää käynnissä tietyn suuruusluokan alusten ollessa liikkeellä tai ankkurissa ja sen voi sääntöjen mukaan sulkea satamassa. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että järjestelmä on suljettu pois päältä Venäjän vastaisten pakotteiden ja niistä seuraavan viranomaistoiminnan vaikeuttamiseksi.

Guardian kertoo muun muassa, että aluksia on siirretty alueille, joilla ei ole luovutussopimuksia Yhdysvaltojen kanssa. Osa alusten siirto-operaatioista on ollut suuren julkisen mielenkiinnon kohteena, kuten esimerkiksi kahden venäläisoligarkki Roman Abramovitshin luksusjahdin siirtyminen Turkkiin, joka ei ole mukana länsimaiden pakoterintamassa Venäjää vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat