Jyväskylän yliopiston historian oppiaine luopuu kokonaan perinteisestä valintakokeesta.
Yliopiston mukaan valintakokeen tilalle tulee kaksivaiheinen menettely, jossa ensimmäisessä vaiheessa hakijat karsitaan ylioppilaskirjoitusten tulosten perusteella. Valtaosa pisteistä tulee historian ainereaalikokeesta.
Toisessa vaiheessa tulevat historian opiskelijat karsitaan haastattelemalla.
– Me olemme nyt useamman vuoden ajan tarkastelleet, miten valintakokeet ja menestyminen ylioppilaskirjoituksissa korreloivat. Siinä on havaittu aika selkeä vastaavuus. Usein henkilön menestyminen yo-kirjoitusten historian ainereaalikokeessa on selvästi vastannut menestymistä yliopiston valintakokeessa, kertoo Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitoksen varajohtaja, dosentti Simo Mikkonen MTV3 Uutisille.
– Päädyimme siihen, että olemme tehneet päällekkäistä työtä valintakokeiden suhteen.
Muut yliopistot seuraavat perässä?
Valtion tavoitteena on ollut saada tuoreet ylioppilaat nopeammin seuraavalle asteelle lukion jälkeen. Mikkosen mukaan historian uusi valintamenetelmä suosiikin nuorempia opiskelijoita, vaikka myös aiemmin suurin osa Jyväskylän yliopistoon historiaa lukemaan pyrkineistä tuli suoraan lukion penkiltä.
– Kyllähän sitä monesti arvostaa kokeneempia opiskelijoita ja heidän kykyään katsoa asioita laajemmin. Mutta aiemmin käytössä olleeseen erilliseen valintakokeeseenkin valikoitui hyvin selkeästi suoraan lukiosta tulevia opiskelijoita. Jopa kaksi kolmasosaa meille sisään päässeistä oli joko saman keväänä kirjoittaneita tai korkeintaan vuosi sitten kirjoittaneita.
Uuden valintamenettelyn haastatteluosuudella pyritään varmistamaan opiskelijan todellinen soveltuvuus ja motivaatio.
– Jyväskylässä on jo aiemmin tarjottu opiskelupaikka suoraan kymmenelle parhaiten historian ainereaalikokeessa menestyneelle. Ongelmana on kuitenkin ollut, että joukossa on sellaisia henkilöitä, jota kirjoittavat erittäin hyviä arvosanoja monissa oppiaineissa eikä historia ole ollut heille se ensisijainen valinta. Monikaan heistä ei ole sitten ottanut paikkaa vastaan, Mikkonen sanoo.
– Haastatteluosuuteen voimme ottaa hieman laajemman joukon, joka ei ole vain pyramidin kärki yo-kirjoittajista. Haastattelussa katsomme yleisiä motivaatioasioita, soveltuvuutta alalle, käsitystä historiasta oppiaineena ja siitä, mitä he ovat tulossa opiskelemaan.
Jyväskylän yliopiston tekemä valintamenetelmän uudistuminen on tiettävästi ensimmäinen laatuaan Suomessa ainakin historian oppiaineiden osalta.
– Luulen, että muiden yliopistojen historian oppiaineissa ja varmasti myös muissa aineissa seurataan silmä kovana, miten tämä uusi menettely onnistuu ja miten se vaikuttaa hakijamääriin ja -joukkoon. Jos meille alkaa tulla huomattavasti enemmän hakijoita, niin luulenpa, että hyvin nopeasti moni muu historian oppiaine seuraa perässä.
(MTV3)