Jyrki Kataiselta jämäkkä mielipide rahan antamisesta yrityksille, joiden pääkonttorit ovat veroparatiiseissa: "Jos ei ole osallistunut talkoisiin, on pikkuisen huonot perusteet pyytää apua omaan asiaan"

9:20
Sitran yliasiamies Jyrki Katainen: "Talouden vaurioiden korjaaminen menee yli kahden vaalikauden"

Koronakriisi on vaikuttanut todella moniin asioihin, niin tavallisten ihmisten arkeen kuin valtion talouteen. Vaikutukset molemmissa tulevat näkymään pitkään.

MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa vieraillut Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran yliasiamies Jyrki Katainen uskoo, että ongelmia tulee löytymään vielä pitkään niin taloudelliselta kuin sosiaaliselta puolelta.

– Minua huolestuttaa kovasti se ajatus, että meillä olisi jopa kymmeniätuhansia lapsia, jotka eivät ole koko kevään aikana käyneet koulua. He eivät ole välttämättä saaneet kotoaan tukea etäopiskeluun ja koulut eivät tietystikään tavoita sitten näitä nuoria. Ja tästä voi tulla hyvin vakava pitkällinen ongelma. Samoten sitten kotien moninaiset sosiaaliset ongelmat ovat ymmärtääkseni kärjistyneet, mikä on ymmärrettävää, että näin voi tapahtua, Katainen toteaa.

– Tällä kriisillä on sekä syvälle ja pitkäaikaisesti vaikuttavia taloudellisia vaikutuksia ihan meidän työpaikkakehitykseen ja yritysten kilpailukykyyn, mutta myös vakavia sosiaalisia vaikutuksia.

Katainen uskoo, että Suomen talouden jälleenrakentaminen on todella suuri haaste.

– Hyvin suuri. Sitä kuinka suuri ei vielä kukaan voi sanoa, riippuu, miten pitkään rajoitustoimia pidetään pystyssä ja milloin vienti elpyy.

– Nyt jo on varmaa se, että seuraavat kaksi vaalikautta menee vaurioiden korjaamiseen.

Juuri tälläkin hetkellä esimerkiksi EU ja valtiot laittavat todella paljon rahaa jakoon talouden elvyttämiseksi ja siihen, että firmat pysyisivät pystyssä eivätkä menisi konkurssiin. Puola ja Tanska ovat huomauttaneet, että sellaisia yrityksiä ei tulisi rahoittaa, jotka pitävät päämajaansa veroparatiiseissa.

Tämä olisi Kataisen mukaan hyvä linja myös Suomelle.

– Jokainen ymmärtää sen, että jos veroparatiisissa on yrityksen pääkonttori, tarkoittaen että ollaan minimoitu veronmaksu muihin maihin, joissa toimintaa on, niin silloinhan ei tietenkään ole myöskään kontribuoinut siihen mahdolliseen apuun, jota nyt sitten on pyytämässä, Katainen huomauttaa.

– Ja kyllähän tää on aina yhteiskunnassa vastavuoroisuutta, että veroja peritään yhteiseksi hyväksi, mutta jos ei ole osallistunut talkoisiin, on pikkuisen huonot perusteet pyytää myöskään talkooväkeä osallistumaan omaan asiaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja