Juuston suosio kasvaa Euroopassa

Juuston syönti on lisääntynyt monissa Euroopan maissa. Parhaiten juusto maistuu ranskalaisille.

Juuston kulutus kasvaa samalla, kun maidon käyttö vähenee. Juuston kulutus on kasvanut lähinnä kodin ulkopuolella syödyssä ruoassa, ei niinkään kotona.

Runsaimmin juustoa nautitaan Ranskassa, Kreikassa ja Islannissa. Näissä maissa sitä popsitaan keskimäärin 25-29 kiloa asukasta kohti vuodessa. Myös Saksassa kulutetaan juustoa yli 20 kiloa henkeä kohti. Suomessa vastaava luku on 18 kiloa, kerrotaan Maito ja Terveys ry:stä.

Suurissa maidontuottajamaissa Uudessa-Seelannissa ja Australiassa juuston käyttö on vähäisempää kuin Euroopassa. Siellä juustoa syödään 7-12 kiloa asukasta kohti vuodessa.

Kulutuslukuihin sisältyvät kaikki maidosta saostamalla tehdyt tuotteet. Kypsytettyjen juustojen lisäksi niihin lasketaan tuorejuustot, joita ovat muun muassa rahka, raejuusto, feta ja mozzarella.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat