Juustoissa piilee terveysriski – kiinnitätkö huomiota tähän?

Juustot voivat olla todellisia suolapommeja.

Consensus Action on Salt and Health CASH- terveysjärjestön asiantuntijoiden mukaan tiettyjen juustojen suolapitoisuudet ovat niin hälyttävän korkeita, että ne ovat jo osasyynä ihmisten vakaviin terveysongelmiin. Liiallisella suolankäytöllä on yhteys muun muassa korkean verenpaineen aiheuttamiin halvauksiin ja sydänkohtauksiin.

Englantilaisen CASH-järjestön mukaan juusto voi pahimmillaan olla yhtä suolaista tai jopa suolaisempaa kuin roskaruoka. Järjestön mukaan esimerkiksi yksi annos cheddar-juustoa voi pitää sisällään enemmän suolaa kuin pieni pussillinen sipsejä. Feta- ja halloumijuusto voivat sen sijaan olla suolaisempia kuin merivesi.

CASH-järjestön puheenjohtajana toimiva sydänlääketieteen professori Graham MacGrecor toivoo, että Britannian hallitus ryhtyisi sääntelemään tarkemmin juustojen suolapitoisuutta.

– Jo pienillä vähennyksillä olisi suuria terveyshyötyjä. Laskelmiemme mukaan 1 gramman päivittäinen pudotus ihmisen suolankulutuksessa estäisi jopa 12 000 sydänkohtausta ja halvausta Britanniassa, MacGrecor toteaa.

Suomalaiset syövät liikaa suolaa

Suomalaiset syövät suolaa reilusti yli suositusten. Suomen Sydänliiton mukaan aikuisille riittää päivässä viisi grammaa ruokasuolaa. Saantisuositukset ylittyvät helposti, jo esimerkiksi viidestä nakista.

Suomalaiset saavat päivittäisen suola-annoksensa 80 prosenttisesti elintarvikkeiden piilosuolana. Suurimmat suolan lähteet suomalaisten ruokavaliossa ovat lämpimät ruoat, leivät, leikkeleet, mausteseokset sekä juustot.

Tarkista juustopaketin ravintosisältö

Suola on tärkeässä osassa juuston valmistusta. Suola antaa juustoon makua ja vaikuttaa sen rakenteeseen ja kypsymiseen. Juustot suolataan pitämällä niitä suolaliuoksessa puolesta tunnista muutamaan vuorokauteen.

Valion mukaan Suomessa ollaan jatkuvasti pyritty vähentämään suolan määrää juustoissa. Markkinoille onkin viime vuosina ilmestynyt useita sydänmerkillä varustettua juustoja, joissa suolanpitoisuudet ovat normaalia pienempiä. Voimakassuolaisia juustoja löytyy silti suomalaisiltakin elintarvikehyllyiltä runsain määrin ja kuluttajan kannattaa tutkia tuoteselosteet tarkkaan liiallisen suolan välttämiseksi. Juustoissa vähäsuolaisuuden raja on 1 prosentti. Esimerkiksi tavallisessa halloumijuustossa suolapitoisuus saattaa kivuta jopa 2,5 prosenttiin.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat