Volkswagenin skandaali johti toimitusjohtajan eroon

Volkswagenin toimitusjohtaja Martin Winterkorn eroaa tehtävästään yhtiötä ravistelleen, päästömittauksia koskevan skandaalin vuoksi.

VW-konserni joutui myrskyn keskelle, kun Yhdysvaltain ympäristöviranomainen EPA (Environmental Protection Agency) paljasti yhtiön manipuloineen virallisia päästötestimittauksia tietokoneohjelmiston avulla.

Winterkorn otti vastuun autoyhtiön toiminnasta ja totesi Volkswagenin tarvitsevan uuden alun.

– Volkswagen tarvitsee uuden alun, myös koskien henkilökuntaa. Raivaan erollani tietä uudelle alulle, Winterkorn ilmoitti tiedotteessa.

Hän kertoi myös olevansa järkyttynyt viime päivien tapahtumista ja ennen kaikkea siitä, että yhtiössä pystyi tapahtumaan niin suuren luokan huijaus.

68-vuotias Winterkorn pyysi jo eilen julkisesti anteeksi, että on pettänyt ihmisten luottamuksen. Tänään paine häntä vastaan koveni edelleen, kun päästöhuijauksesta aloitettiin rikostutkinta myös Saksassa.  

Osakekurssin lasku pysähtyi

Pientä helpotusta Volkswagenin ahdinkoon tuli siitä, että yhtiön osakekurssin lasku Frankfurtin pörssissä pysähtyi tänään.

Kahden edellisen päivän aikana yhtiön markkina-arvosta ehti kadota yli kolmannes, eli 25 miljardia euroa.  

Volkswagen-konserni valmistaa autoja myös muun muassa Audi-, Skoda- ja Lamborghini-merkeillä. Sitä, kuinka pahasti kohu kolhaisee yhtiön mainetta ja autojen myyntiä, on hyvin vaikea ennakoida. 

Yhdysvalloissa Volkswagenin toiminnasta aloitettiin rikostutkinta jo aiemmin, ja siellä yhtiötä uhkaa enimmillään jopa yli 18 miljardin dollarin eli yli 16 miljardin euron korvausvaade.

Volkswagen on keskeyttänyt kaikkien diesel-autojen myynnin Yhdysvalloissa tutkinnan ajaksi. 

Lue myös:

    Uusimmat