Jutta sairastui vakavasti 20-vuotiaana: ”Jos selviin syövästä, selviin ihan mistä vaan"

Jutta oli vasta 20-vuotias, kun hänellä diagnosoitiin syöpä. Positiivinen asenne ja omien voimavarojen myöntäminen auttoivat kuitenkin läpi rankkojen hoitojaksojen. 

Heinäkuussa 2015 opiskelijatyttö Jutta Sibakov vietti tavallista kesäpäivää Muumimaailmassa serkkutyttönsä kanssa. Hän ei osannut aavistaa, että tästä päivästä alkaisi hänen elämänsä rankin ajanjakso. 

Nuori nainen oli samana päivänä käynyt lääkärillä yskän ja nielemisvaikeuksien vuoksi. Myöhemmin illalla otetuista röntgenkuvasta paljastui suurikokoinen välikarsinan lymfoomakasvain.

– Ensimmäiset fiilikset olivat sekavat. Olin tietysti järkyttynyt ja peloissani, olihan kuitenkin sen verran vakavasta sairaudesta kyse enkä siinä vaiheessa vielä tiennyt ennusteestani, Jutta kertoo MTV Lifestylelle.

Non-hodgkinin lymfooma on tavallisin imukudossyöpätyyppi, joita todetaan vuosittain noin tuhat tapausta. Tauti voi ilmetä imusolmukkeiden lisäksi eri elimissä. 

Nuoren naisen elämä muuttui kertaheitolla. Vielä hetki sitten hän vietti tavallista opiskelija-elämää kurssien ja juhlien parissa sekä odotti syksyn vaihto-opintojaan Hongkongissa. Matka vaihtui kuitenkin hetkessä rankkoihin, hiustenlähtöä aiheuttaviin sytostaattihoitoihin.

Jutta ei kuitenkaan aikonut luovuttaa, vaan päätti taistella sairautta vastaan niin paljon kuin mahdollista.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Jos mä selviin syövästä, selviin ihan mistä vaan. Musta tulee vielä niin vahva, Jutta kirjoitti blogiinsa viime heinäkuussa. 

Lääkärit epäilivät psyykkistä ongelmaa

Oireilut alkoivat jo viime keväänä, jolloin Jutta tunsi olonsa usein väsyneeksi. Hän uskoi olotilan johtuneen kandityön aiheuttamasta stressistä, kunnes hänelle alkoi ilmaantua nielemisvaikeuksia ja pyörtyilyä. Toukokuussa Jutta hakeutui lääkäriin, mutta kattavien tutkimusten perusteella oireille ei kuitenkaan löytynyt selitystä.

Oireet lisääntyivät kuitenkin kesää kohden. Pyörtyilyt, yskä ja hengitysvaikeudet veivät naisen päivystykseen. Häntä tutkittiin niin sydänosastolla kuin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin toimesta. Lääkärit väittivät, että kyse oli mahdollisesti psyykkisestä ongelmasta, joka paljastui lopulta keuhkokuvien perusteella lymfoomaksi.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sentäältä

– Syksyn suunnitelmien peruuntuminen harmitti, mutta samaan aikaan olin kuitenkin helpottunut, sillä diagnoosin myötä selvisi syy kuukausia kestäneelle oireilulleni, Jutta kertoo.

Koepalan perusteella syöpä todettiin pahanlaatuiseksi, ja heti diagnosointia seuraavana päivänä alkoivat sytostaattihoidot. Vaikka hoitokuurit olivat rankkoja, Jutan elämään mahtui silti paljon myös ilon hetkiä, kuten kavereiden näkemistä ja elokuvissa käyntiä.

– Vaikka syöpä olikin raskas kokemus niin henkisesti kuin fyysisestikin, päätin ammentaa siitä mahdollisimman paljon hyvää.

"Joskus vahvuutta on, että uskaltaa myöntää, ettei jaksa" 

Joulukuun alussa Jutta aloitti hoitojensa viimeisen osion, eli sädehoidot. Mitä lähemmäs hoitojen loppumista tultiin, sitä enemmän Jutta uskalsi unelmoida syövän jälkeisestä elämästä. Edessä olisivat niin opintojen jatkaminen kuin oman asunnon etsiminenkin.

– Rankkoina päivinä koitin pitää mielessä, miten paljon tulisin kokemuksen myötä kasvamaan ihmisenä. Myös perheen, ystävien sekä muiden syöpäpotilaiden tuki oli korvaamaton apu. En koskaan tuntenut olevani yksin, Jutta kertoo. 

Tammikuun 11. päivä Jutta käveli sädehoidoista ulos viimeisen kerran. Tärkeimmäksi asiaksi Jutta näkee sen, että hän pääsisi taas takaisin kiinni normaaliin ja terveeseen elämään. Hän haluaa kiittää kaikkia tuttuja ja tuntemattomia tuesta, jota hän sai rankan vuoden aikana.

– Vaikka positiivinen asenne onkin tärkeä elementti syöpätaistelun voittamisessa, aina ei tarvitse tsempata ihan satasella. Joskus vahvuutta on sekin, että uskaltaa myöntää itselleen ja muille, ettei jaksa, Jutta kiteyttää. 

Myös rintasyöpä on vakava uhka naisille. Lääkäri vastaa rintasyöpään liittyviin kysymyksiin videolla:

Lue myös:

    Uusimmat