Ahvenanmaan kansanedustaja: Demilitarisointia ei tule purkaa – "Minä luotan täysin puolustusvoimiin"

Niinistön mukaan Ahvenanmaan asema on vakaampi kuin kenties koskaan – näin kommentista ajatellaan Ahvenanmaalla 6:47
Näin Ahvenanmaan kansanedustaja reagoi presidentti Niinistön puheeseen.

Ahvenanmaan asema nousi jälleen tänään keskusteluun, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui Ahvenanmaasta valtiopäivien avajaispuheessaan.

Niinistö sanoi, että Ahvenanmaan asema on vakaampi kuin koskaan, mutta "muuttuneet olot ja vauhdilla kehittynyt sotilasteknologia" saattavat vaikuttaa sopimusten soveltamiseen. Niinistö sanoi myös, että vihamielinen teko Ahvenanmaata vastaan olisi sodanjulistus Natolle.

Ahvenanmaasta on muutenkin noussut julkista keskustelua viime aikoina erityisesti Nato-jäsenyyden myötä.

Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, ettei Pariisin rauhansopimusta, jossa Ahvenanmaankin asemaa määritellään, tule purkaa.

– Mielestäni presidentin puhe oli vahva osoitus siitä, että Suomen kaltaisten pienten maiden on tärkeää pitää kiinni kansainvälisistä sopimuksista, Löfström toteaa.

"Demilitarisointi on yksi kivijalka"

Löfström myös muistuttaa historiasta. Ahvenanmaa on demilitarisoitu alue eli sotilaallinen läsnäolo siellä on kiellettyä.

– On tärkeää muistaa, että demilitarisointi on noin 170 vuotta vanha asia ja myös yksi kivijalka Ahvenanmaan ratkaisussa, kun Kansainliitto päätti sata vuotta sitten, että Ahvenanmaa saa itsehallinnon. Demilitarisointi on yksi osa sitä päätöstä.

Löfström vakuuttaa, että demilitarisointi ei estä Ahvenanmaan puolustamista.

– Sopimukset antavat mahdollisuuden puolustaa Ahvenanmaata osana Suomea. Sitä varten on suunnitelmia, valmiutta ja kapasiteettia. Minä luotan täysin puolustusvoimiin ja muihin turvallisuuden parissa työskenteleviin viranomaisiin, Löfström sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat