Mainos

Jussi Lähde: Sauli Niinistön kannatus kumpuaa riitaisesta hallituksesta – samalla muilla ehdokkailla monia haasteita

9:15

Viestintäkonsultti Jussi Lähde arvioi Huomenta Suomessa, että Sauli Niinistön jopa murskaaviksi kuvailtavissa olevat kannatusluvut liittyvät menneisiin heikkoihin ja riitaisiin hallituksiin.

– Jos eheyttä ei ole hallituksessa tai kirkossa, sitä odotetaan tasavallan presidentiltä, hän arvio.

Hän uskoo kuitenkin, että kannatuksessa on paljon ristikkäisiä, jopa toistensa vastaisia odotuksia, joita kaikkia Niinistön ei ole mahdollista täyttää.

Lähetyksen toinen vieras Lenita Airisto ei pelkää julistautua Niinistön tukijaksi, ja uskoo Niinistön etumatkan johtuvan pääasiassa kansalaisten tyytyväisyyteen, jopa kiitollisuuteen tätä kohtaan. Kehut saa Niinistön lisäksi hänen vaimonsa.

Viimeisten galluplukujen perusteella toiseksi suurimmat kannatusluvut ovat vihreiden Pekka Haavistolla. Airisto uskoo, että Haaviston ”momentum” meni jo, sillä tämän kannatus syntyi kunnioitusta herättäneestä rohkeudesta. Lähde on samoilla linjoilla, todeten, että Haaviston pitäisi haastaa Niinistö toisilla tavoilla, kuten ulkopolitiikan kentällä.

Muiden ehdokkaiden matala kannatus osittain ihmetyttää haastateltavia, mutta toisten kohdalla sitä ei pidetä yllättävänä.

SDP:n kriisi löytää sopivia presidenttiehdokkaita kertoo Lähteen mukaan vuosien takaisista seikoista. Presidentiksi päästäkseen on hankittava kannuksia keskeisissä politiikan tehtävissä, ja Lähteen mukaan puolueesta ei ole valmistunut ihmisiä, jotka olisivat keränneet riittävän arvostuksen puolueen sisällä, saati sen ulkopuolella. Erityisesti näin on, kun on puhe naisista.

Keskustan Matti Vanhasen kohdalla Airistoa ihmetyttää, miksi keskustalaiset eivät tämän takana, vaikka Vanhanen on toiminut tärkeissä tehtävissä hyvin, ja on lisäksi ”pitkä ja komea mies”.

Lähde arvioi, että keskustan peruskannattajien tyytymättömyys puolueeseen saattaa ukkosenjohdattimen tapaan purkautua Matti Vanhaseen.

– Ehkä häneltä puuttuu sitä inhimillistä säröä, hän arvioi toiseksi ehdokkaan heikkouksista.

Jutun alussa olevalla videolla Airisto kertoo muun muassa, miksi tukee Niinistöä, ja miten Jenni Haukio on hänestä poikkeuksellisella tavalla nostanut naiset esille.

3:24

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.