Juominen näkyy jo poliisin tehtävissä: "Niissä kodeissa, missä alkoholia käytetään reippaammin, hermo kiristyy jossain vaiheessa"

Ihmisten häiriökäyttäytyminen on siirtynyt kaduilta koteihin – Poliisi varautuu kotihälytysten kasvuun koronaviruksen aikana 1:57

Poliisi on varautunut kotihälytystehtävien määrän kasvuun koronavirusepidemian aikana. Poikkeusolojen pitkittymisen ja elinpiirin kaventumisen on pelätty lisäävän suomalaisten alkoholin käyttöä ja ahdistumista. Poliisilla onkin olemassa toimintasuunnitelma mahdolliseen tilanteen kärjistymiseen koronakriisin aikana.

Suomessa vallitseva poikkeustila on vähentänyt poliisin hälytystehtäviä ympäri maan. Katujen hiljentyminen on kuitenkin saanut poliisin varautumaan siihen, että julkisilla paikoilla tapahtuva häiriökäyttäytyminen siirtyy koronavirusepidemian ajaksi kaduilta koteihin. 

Tästä saatiin viitteitä jo Turussa, kun asunnoissa tapahtuneet riitelyt ja pahoinpitelyt työllistivät viime viikonlopun aikana runsaasti poliisia. 

– Olemme selvästi havainneet, että kotihälytystehtävät ovat paitsi lisääntyneet, mutta myös hieman muuttuneet, kertoo Lounais-Suomen valvonta- ja hälytystoiminnan johtaja Stephan Sundqvist.

– Olemme uuden tilanteen edessä nyt. Tehtäviä tulee enemmän koteihin, kuin mitä aikaisemmin. Toki se on meille peruskauraa meidän työssämme. Tehtävät ovat pitkälti nyt sellaisessa ympäristössä, mikä meillä ei ole tiedossa tai valvonnan alla millään tavalla, kertoo ylikonstaapeli ja kenttäjohtaja Vesa Hanski Lounais-Suomen poliisista.

Alkoholi näkyy kotihälytystehtävissä

Yksi poliisin uhkakuvista liittyy ihmisten eristäytymisestä seuranneisiin ongelmiin. Tästä syystä poliisi onkin varautunut kotihälytysten määrän kasvuun. 

– Niissä kodeissa, missä alkoholia käytetään reippaammin, hermo kiristyy jossain vaiheessa. Nyt kun tämä tilanne on jo tämän verran pitkittynyt, niin se nähdään sitten meidän työssämme, avaa tilannetta valvonta- ja hälytystoiminnan johtaja Sundqvist.

– Se meidän valvonta, niin sitä ei tietenkään kodeissa ole, vaan se on täällä kadulla. Silloin kun meillä ei valvottavaa ole, niin vastaamme tietysti näihin vakaviin häiriöihin, mitä neljän seinän sisällä tapahtuu ihmisten kodeissa, jatkaa ylikonstaapeli Hanski.

Poliisi varautunut myös tilanteen kiristymiseen

Myös määräysten vastaisiin kokoontumisiin on poliisin toimesta varauduttu. Valmiudet ovat olemassa myös tilanteiden äärimmäiseen kärjistymiseen – myös mahdollisiin mellakoihin. 

– Poliisi varautuu kaikkeen. Poliisi säilyttää toimintakykynsä kaikissa oloissa, päättää valvonta- ja hälytystoiminnan johtaja Sundqvist.

Lue myös:

    Uusimmat