Juomavinkit blinien kanssa: Tee itse sitruunaisia snapseja!

Blinit ovat helppo ja maistuva ruokalaji illalliskutsuille kotioloissa. Mitä juotavaa blinien kanssa sopisi tarjoilla?

1. Olut

Olutta käytetään monesti kuohkeuttamaan blinitaikinaa, ja se sopii myös mukavasti blinin vierelle juotavaksi.

– Olut on erinomainen kumppani blinille. Suosittelisin tavallista, vaaleaa lageria blinin kanssa. Toisaalta myös tumma olut käy blinin kanssa, jos pitää enemmän tummasta, sanoo Ravintola Lasipalatsin sommelier Birthe Laitinen.

2. Snapsi

Perinteinen snapsiryyppy korostaa varsinkin kala- ja mätitäytteisten blinien makua. Astetta yksilöllisemmän ja tyylikkäämmän illallisen saat pienellä panostuksella snapsiryyppyyn. Itsetehty sitruunafuusioitu vodka sopii täydellisesti yhteen varsinkin kalalisukkeiden kanssa.

Sitruunafuusioitu vodka:

Laita viikkoa ennen illalliskutsuja lasiseen pulloon tai ilmatiiviiseen lasiastiaan maustamatonta vodkaa ja sitruunanpalasia. Lisää joukkoon terävällä kuorimaveitsellä viillettyjä palasia sitruunan kuoresta. Kuoren ja hedelmälihan välistä valkoista osaa ei saa joutua mukaan yhtään, sillä se tekee sitruunavodkasta kitkerän makuista.

Huolehdi, että pullo tai astia on kunnolla kiinni. Anna vodkan fuusioitua noin viikon ajan. Ennen tarjoilua siivilöi vodka puhtaan kariteliinan tai todella tiheän siivilän läpi, jotta snapsiin ei jää hedelmälihanpalasia tai siemeniä.

3. Kuohuviini

Kupliva juoma tasapainottaa bliniannoksen rasvaista suutuntumaa. Samppanja tai kuohuviini ovat oivia valintoja blinin vierelle.

– Suosittelen itse useimmiten samppanjaa tai kuohuviiniä blinin kanssa. Raikas kuohuva tasapainottaa voinmakua ja rasvaisuutta sopivasti, sanoo Laitinen.

4. Valkoviini

Valkoviinin tulee olla hapokas, pirteä ja raikas sopiakseen blinijuomaksi.

– Esimerkiksi saksalainen, hapokas riesling on hyvä valinta blinin kanssa. Perinteisen skagen-täytteen tai muikunmädin kanssa sopii hyvin myös sauvignon blanc viinit. Rypäleellä ei kuitenkaan ole niin merkitystä, kunhan viini on raikas ja pirteä. Liian järeä ja voimakkaanmakuinen viini voi peittää blinin maut alleen, Laitinen neuvoo.

5. Punaviini

Myös punaviini toimii blinien kanssa. Monet juovat mieluummin punaviiniä, joten on kohteliasta tarjota myös tämä vaihtoehto illallispöydässä. Ole kuitenkin tarkkana, ettet osta liian tukevaa ja täyteläistä punaviiniä miedonmakuisten blinien seuralaiseksi. Pyydä alkon myyjältä mahdollisimman kevyttä punaviiniä.

– Kevyet punaviinit, kuten pinot noir, sopivat kyllä blinien kanssa, Laitinen neuvoo.

6. Alkoholiton juoma

Vichyvesi sitruunalla on ihana, alkoholiton vaihtoehto blinin kanssa. Myös tässä tapauksessa kuplat tasapainottavat rasvaisuutta ja voinmakua.

Nita Makkonen, nita.makkonen(@)mtv.fi @nitamakkonen

Lue myös:

    Uusimmat