Mainos

Junaliikenteen vapautuminen etenee: VR:lle kilpailijoita mahdollisesti jo ensi vuonna

Hallituksen linjauksia henkilöjunaliikenteen kilpailun avaamisesta odotetaan aivan lähiaikoina. Linjausten on odotettu alun perin valmistuvan tämän kuun aikana.

Liikenne- ja viestintäministeriön ylijohtajan Minna Kivimäen mukaan asian valmistelu on loppusuoralla, ja linjaukset valmistuvat todennäköisesti vielä tässä kuussa tai viimeistään huhtikuun alkupuolella.

Kilpailun avautumisen tarkka aikataulu on vielä auki. Kivimäen mukaan valmistelussa on lähdetty siitä, että kilpailun avautuminen olisi mahdollista ensi vuoden aikana.

Vaikka kilpailu avautuisikin, markkinoille tulon kynnys raideliikenteessä on kohtuullisen iso. Tavoitteena on kuitenkin saada VR:lle kilpailijoita nopeasti. Kivimäen mukaan uusissa linjauksissa pyritään siiten, että raiteille voisi tulla aitoa kilpailua jo lähivuosina. Kivimäen mukaan osana selvitystyötä on käyty läpi kaikkia kilpailun avaamisen edellytyksiä.

Milloin tavalliselle matkustajalle on sitten tarjolla kilpailevia junavuoroja VR:n kanssa?

– Aikataulu riippuu paljon siitä, millainen lopullinen kilpailun avaamisen malli on, Kivimäki sanoi.

Kilpailuttamiseen on etsitty malleja, joilla liikennettä saataisiin lisää myös hiljaisemmille rataosuuksille, joissa kannattavuus on nyt ollut heikko.

Kymmenkunta kiinnostunutta yhtiötä

Jo aiemmin on kerrottu, että kymmenkunta ulkomaista yhtiötä on ilmaissut kiinnostuksensa Suomen markkinoista. Kivimäen mukaan kiinnostuneiden yhtiöiden määrä on pysynyt ennallaan selvityksen edetessä.

– He ovat olleet aktiivisesti meihinkin päin yhteydessä. Yhtiöt ovat tuoneet esille minkälaista potentiaalia ne Suomen markkinoissa näkevät ja millä tavalla kilpailu Suomessa voisi lähteä hyvin käyntiin, Kivimäki sanoi.

 Hänen mukaansa ulkomaisten toimijoiden osalta kyse on ollut nimenomaan vain kiinnostuksesta, eivätkä nämä ole tehneet mitään konkreettisia linjauksia Suomeen tulosta. 

– Varsinaisia neuvotteluja siitä, millä ehdoilla he olisivat tulossa ei ole käyty, Kivimäki sanoi.

VR:n hinnanalennuksia puitiin Huomenta Suomessa helmikuussa. Katso video:

0:52

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.