Julmaan paloittelumurhaan syyllistynyt Virpi Butt jäi poliisin mieleen poikkeuksellisen luonteensa vuoksi: "Hän tuntui täysin kylmältä"

Paloittelumurhat Pirkanmaalla lukeutuvat Suomen rikoshistorian karmeimpiin tekoihin 9:13
Virpi Buttin ja Janne Hyvösen tekemät paloittelumurhat lukeutuvat Suomen rikoshistorian julmimpiin tekoihin.

Ex-gladiaattori Virpi Buttin ja hänen entisen miesystävänsä tekemät paloittelumurhat Pirkanmaalla lukeutuvat Suomen rikoshistorian karmeimpiin tekoihin. Uhreiksi joutui kaksi miestä.

Julmat henkirikokset alkoivat paljastua poliisille juhannuksena 2003. Hätäkeskukseen soittanut nainen kertoi olleensa Pirkkalassa asunnossa, jossa oli juhannusyönä surmattu mies ja ruumis oli myös paloiteltu.

– Nainen pystyi kertomaan sellaisia yksityiskohtia jutusta, että hänen oli täytynyt nähdä jotakin sellaista, mikä antoi aihetta epäillä, ettei kyseessä ollut mikään huuhaa-soitto, tutkinnanjohtajana jutussa toiminut rikosylikomisario (virkavapaalla) Jari Kinnunen kertoo Rikospaikassa.

Poliisit menivät paikalle Pirkkalaan. Pian tämän jälkeen henkirikoksesta epäiltynä otettiin kiinni Virpi Butt ja Janne Hyvönen. Butt tunnettiin julkisuudessa television Gladiaattorit-ohjelmasta. Siinä hän oli esiintynyt roolinimellä Timantti.

Epäillyt kertoivat teosta

Poliisin tutkinta käynnistyi vauhdilla ja surma-asunnosta saatiin paljon teknistä näyttöä, kuten uhrin verta ja dna-näytteitä. Butt ja Hyvönen myös kertoivat itse, miten teko oli tehty.

Henkirikos oli tapahtunut uhrin asunnossa ravintolaillan jälkeen. Teko oli erityisen raaka ja uhria oli hakattu puukolla useita kertoja eri puolille kehoa. Butt teki henkirikoksen, mutta surmatyön jälkeen hän soitti miesystävänsä Janne Hyvösen apuun paloittelemaan uhrin.

Ruumiin palaset kuljetettiin roskiksiin eri puolille Tamperetta ja Nokiaa.

Tutkinnassa alkoi selvitä myös toinen paloittelumurha. Selvisi, että vuotta aiemmin Tampereella kadonnut mies oli myös joutunut henkirikoksen uhriksi. Myös tämä ruumis oli paloiteltu.

– Tuon henkirikoksen oli tehnyt Hyvönen ja Butt oli ollut mukana paloittelemassa ruumista, Kinnunen kertoo.

Tekoon liittyi kannibalismia

Vuonna 2002 kadonneen ja surmatuksi joutuneen miehen ruumista tai sen osia ei koskaan löydetty. Sen sijaan juhannuksena 2003 murhatun miehen ruumiinosia löytyi heti teon jälkeen roskiksista.

Vuonna 2002 tapahtuneeseen henkirikokseen liittyi myös kannibalismia.

– Kuulusteluissa kävi ilmi, että uhrin päätä oli kanneltu ja keitetty. Uhrin jalkoja oli paistettu ja syöty, Kinnunen kertoo.

Kinnusen mukaan Butt suhtautui tekoonsa kylmäverisesti.

– Jäi mieleen, että kyse on erikoisesta ihmisestä. Hän tuntui täysin kylmältä. Hän ei ollut kiinnostunut siitäkään, mitä hänelle tapahtuu. Kun ihminen paloittelee toisen, luulisi sen näkyvän jotenkin, mutta ei se näkynyt mitenkään, hän luonnehtii.

Tuomittiin elinkautisiin

Sekä Butt että Hyvönen tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta ja hautarauhan rikkomisesta.

Butt vapautui elinkautisesta vankeusrangaistuksesta ehdonalaiseen uudenvuodenaattona 2018. Hän istui vankilassa yli 15 vuotta.

Butt kuoli vuoden 2021 marraskuussa 49-vuotiaana. MTV Uutisten tietojen mukaan hän oleili ennen kuolemaansa tiettävästi ainakin Länsi-Afrikan Ghanassa. Buttin kuolinsyy on selvinnyt, mutta se on salassa pidettävä tieto, koska kuolemaan ei epäillä liittyvän rikosta.

Hyvönen vapautui ehdonalaiseen vapauteen maaliskuussa 2019. Hän istui elinkautista vankeusrangaistusta 15 vuotta ja 9 kuukautta.

Mitä todistaja näki surma-asunnossa ja miten epäillyt suhtautuivat ruumiin paloitteluun? Katso videolta koko Rikospaikan juttu raaoista paloittelumurhista.

Lue myös:

    Uusimmat