Yli 15 vuotta istunut paloittelumurhaaja vapautuu elinkautisesta – myös rikoskumppani tv-gladiaattori Virpi Butt pääsee vankilasta

Paloittelumurhasta elinkautiseen vankeuteen tuomittu Janne Hyvönen vapautuu vankilasta ensi maaliskuussa. Helsingin hovioikeus antoi päätöksensä Hyvösen päästämisestä ehdonalaiseen vapauteen tänään.

Hyvönen vapautuu vankilasta 1. maaliskuuta vuonna 2019. Hänen ehdonalaisen vapautensa koeaika ja jäännösrangaistus ovat kolme vuotta.

Rikosseuraamuslaitos puolsi Hyvösen vapauttamista. Rikosseuraamuslaitoksen lausunnon lisäksi hovioikeus sai lausunnot vankilasta ja Psykiatrisesta vankisairaalasta.

Murhasi ja paloitteli uhrin

Hyvönen tuomittiin elinkautiseen vankeuteen hänen murhattuaan toukokuussa 2002 entuudestaan tuntemansa 29-vuotiaan miehen. Hyvönen löi uhria muun muassa lukuisia kertoja veitsellä selkään.

Henkirikos tapahtui entisen tv-gladiaattori Virpi Buttin asunnossa. Butt auttoi Hyvöstä paloittelemaan ja hävittämään ruumiin.

Henkirikos pysyi pimeänä yli vuoden, kunnes Butt surmasi juhannuksena 2003 miehen tämän asunnossa Pirkkalassa. Tällä kertaa Hyvönen auttoi Buttia ruumiin paloittelussa ja hävittämisessä.

Tutkinnan yhteydessä poliisille selvisi myös Hyvösen tekemä henkirikos.

Molemmat täydessä ymmärryksessä

Sekä Hyvönen että Butt tuomittiin samassa oikeudenkäynnissä murhasta ja hautarauhan rikkomisesta.

Käräjäoikeuden määräämän mielentilatutkimuksen mukaan molemmat toimivat täydessä ymmärryksessä.

Helsingin hovioikeus päätti jo vuosi sitten elokuussa päästää Buttin vapaaksi. Butt vapautuu tämän vuoden lopussa.

Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut Buttin vapauttamista. Arvion mukaan hänen riskinsä syyllistyä uudelleen väkivaltarikokseen on korkea.

Opiskeli vankilassa ja teki töitä

Hyvönen on ollut vapautensa menettäneenä yli 15 vuotta. Hovioikeus katsoi, että vankilassaoloajan pituus puolsi hänen vapauttamistaan. Vapautuessaan Hyvönen on ollut vankilassa 15 vuotta ja 9 kuukautta.

Vapauttamista puolsivat myös miehen rangaistusajan suunnitelman onnistuminen ja hyvin sujunut vankeusaika. Vankilassa Hyvönen on osallistunut työ- ja ohjelmatoimintaan ja opiskellut muun muassa catering-alaa ja maataloutta.

Hyvösen on arvioitus sitoutuvan päihteettömyyteen ja sen valvontaan.

Butt puolestaan on istunut vankilassa vapautuessaan noin 15 vuotta ja kuusi kuukautta. Nykyään hän käyttää nimeä Lucrezia Francesca Pandora Butt.

Hyvösen vapautumisesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja