Julkisuutta karttava Teemu Brunila niittää yhä musiikintekijänä menestystä maailmalla – kertoo nyt mistä töistään kokee erityistä ylpeyttä

Muusikko Teemu Brunila niittää menestystä maailmalla 6:28
Videolla Teemu Brunila kertoo, kuinka valikoi projektinsa millaiset hetket musiikintekijänä ovat hänelle erityisen merkittäviä

Teemu Brunila tekee yhä suurimman osan töistään Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian musiikkipiireissä, ja on nyt mukana myös itselleen täysin uudenlaisessa projektissa suunniteltuaan musiikkia Alan Wake II -videopeliin.

Suomalainen peliyhtiö Remedy julkaisee lokakuun lopussa jatko-osan menestystä niittäneelle Alan Wake -pelille. Julkaisusta merkittävän suomalaismittarilla tekee myös se seikka, että mukana on useita kotimaisia musiikintekijöitä, joiden panosta kuullaan pelissä. Joukosta löytyvät muun muassa artistit Sanni, Paleface ja Chisu sekä tuottajat Jori Sjöroos ja Jurek.

Myös musiikintekijä Teemu Brunila  on yksi projektissa mukana olevista suomalaisista. Brunila kertoo MTV Uutisille olleensa projektissa tavallaan "kaksi hattua päässä". 

– Toisaalta (olen tässä) meidän firman Nordic Music Partnersin kanssa, joka on tämmöinen musiikin kustantamo, niin meidän yhteyksillä otettiin tähän kansainvälisiä tekijöitä mukaan biisintekoleirille, ja sitten olin myös itse tekijänä mukana tekemässä musaa. 

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Brunila oli tekemässä musiikkia varta vasten peliä varten – vaikka hänen musiikkiaan on kuultu peleissä ennenkin. 

Uniikkia Brunilan mukaan projektissa oli se, että musiikkia tehtiin jo olemassa olevaan tarinaan, mikä täytyi ottaa huomioon myös teksteissä. 

– Se teki siitä aika paljon helpompaa, koska se on usein semmoinen pullonkaula noissa tekemisissä. Se oli itseasiassa asioita nopeuttava juttu. Älyttömän inspiroivaa, sai tehdä ihan erilaista musaa, mitä yleensä on tottunut tekemään. Se oli kaikkien tekijöiden kanssa ihan superinspiroivaa.

Brunilan mukaan pelimaailmaan hyppääminen raikasti ajatuksia ja sai aikaan sen, että hänkin lähestyi musiikintekoa aivan eri vinkkelistä, kuin aiemmin. 

– Kun tuntuu, että takki on vähän tyhjä ideoiden kanssa, niin tämä vapautti ajatuksia vähän myös muunlaiseen tekemiseen. Sitä on tottunut tekemään ja hakemaan niitä hittibiisejä, kun kaikki niitä aina pyytävät. Niin yhtäkkiä, että voidaan tehdä hidasta kappaletta, voidaan tehdä vähän kreisimpää, niin se oli todella raikasta ja inspiroivaa. 

Projektin on kuvailtu olevan "kansainvälisesti uraa uurtava kunnianhimossaan". Brunilan mukaan musiikista puhuttaessa se pitää paikkansa sen puolesta, ettei vastaavan mittakaavan ja tällä tavalla maiden rajoja ylittäviä yhteistöitä juuri tehdä.

– Meilläkin oli yhdeksästä maasta ihmisiä vieraana tekemässä varta vasten tähän peliin (musiikkia). Pelihän on uskomaton, ja se jo yksinään on valtava tarina. Mutta tässä oli uutta se, että suomalaisin voimin tehdään yhteistyötä: kaksi luovaa alaa, peliteollisuus ja musiikin tekijät. Se oli älyttömän hieno juttu, että päästiin lopultakin yhdessä tekemään jotain näin hienoa. 

Suurimmaksi osaksi Brunila tekee tällä hetkellä työnsä Yhdysvalloissa sekä Isossa-Britanniassa paikallisille artisteille. Artisteja, joille Brunila on tehnyt musiikkia, ovat muun muassa Kylie Minogue, Jason Derulo, David Guetta, Flo Rida sekä Mika

Brunila tunnetaan Suomessa sekä vuonna 2009 lopettaneen The Crash -yhtyeen laulaja-kitaristina että taiturina useiden kotimaisten hittibiisien takaa. Joukkoon lukeutuvat muun muassa JVG:n Tarkenee sekä Hehkuu, ja Jenni Vartiaisen Ihmisten edessä. 

Omat ylpeydenaiheet töiden saralla vaihtelevat Brunilan mukaan, ja ne riippuvat monista tekijöistä. On kuitenkin kappaleita, jotka ovat osuneet oikeisiin pisteisiin oikeassa ajassa, ja näin ollen pysyvät korkealla myös tekijöidensä mielessä. 

– Ehkä sellaiset kappaleet, joilla on jotain muutakin, kuin musiikillista arvoa, kuten esimerkkinä Ihmisten edessä, jolla tuli sellaista tiettyä institutionaalista arvoa ja kulttuurillista arvoa enemmän. Sellaiset ovat tietysti harvinaisia hetkiä, kun kappale on jotain enemmän kuin pelkkä kappale. 

Yllä olevalla videolla Teemu Brunila kertoo, millaisena näkee itse oman roolinsa suomalaisen musiikkiosaamisen edistäjänä maailmalla ja miten valitsee, mihin projekteihin lähtee. 

Lue myös:

    Uusimmat