Julkisen sanan neuvostolta langettavat päätökset Iltalehdelle ja Talouselämälle – virheiden korjaamisten katsotaan olleen puutteellisia

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on antanut langettavat päätökset Koiramme-lehdelle, Iltalehdelle ja Talouselämälle. Kaikissa oli kyse siitä, ettei tiedotusväline korjannut jutussaan ollutta virhettä Journalistin ohjeiden edellyttämällä tavalla.

Koiramme-lehden joulukuun numerossa oli olennainen asiavirhe, jonka lehti korjasi lähes kolmen kuukauden viiveellä maaliskuun numerossaan.

JSN katsoi, että lehden olisi pitänyt julkaista virheen korjaus painetun lehden lisäksi myös viipymättä lehden nettisivuilla, koska asian korjaaminen riittävän nopeasti painetussa lehdessä ei ollut mahdollista.

Iltalehti ja Talouselämä saivat langettavat päätökset vajavaisista virheen korjaamisista nettijutuissaan.

Juoksutapahtuman järjestäjään kohdistuneista rikosepäilyistä kertovista Iltalehden jutuista saattoi saada virheellisesti käsityksen, että asian poliisitutkinta olisi ollut julkaisuhetkellä yhä kesken. Juttujen otsikointi oli harhaanjohtavaa.

JSN katsoi, että painetussa lehdessä olleen virheen Iltalehti korjasi asianmukaisesti, mutta nettijutun osalta ei.

Talouselämä julkaisi helmikuussa Bill Gatesista kansainvälisiin uutislähteisiin perustuvan nettijutun, jonka mukaan Gates olisi tilannut vetykäyttöisen huvijahdin. Juttu osoittautui virheelliseksi julkaisupäivänä.

Virheen myöntämisen ja yksiselitteisen korjauksen sijaan Talouselämä päivitti juttuaan JSN:n mukaan siten, ettei lukijalle käynyt täysin selväksi, että alkuperäisessä jutussa oli selvä virhe, vaan itse asia vaikutti kiistanalaiselta.

Korjauksista kerrottava selvästi

JSN muistuttaa, että juttuihin tehdyistä virheiden korjauksista tulee kertoa selvästi lukijoille.

Neuvosto suosittaa, että tiedotusvälineet käyttäisivät olennaisia asiavirheitä korjatessaan yksiselitteisiä ilmaisuja ”korjaus” tai ”oikaisu”.

JSN teki keskiviikon kokouksessaan kuusi päätöstä, joista kolme oli vapauttavia. Vapauttavan saivat Yle sekä kahdesta kantelusta Mikkelin kaupunkilehti.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja