Jukon ja OAJ:n Luukkainen: Lomarahaleikkausten peruminen ei vaihtoehto palkankorotuksille

Julkisen sektorin työntekijöiden palkankorotuksia ei saa korvata perumalla lomarahaleikkauksia. Näin katsoo julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukon ja opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

– Vaikka hallitus peruisi lomarahojen leikkauksen seuraavilta kahdelta vuodelta, se ei kelpaisi vastineeksi palkankorotuksille työmarkkinaneuvotteluissa, Olli Luukkainen sanoo.

Syynä on Luukkaisen mukaan se, että palkankorotus jää palkkapohjiin, mutta lomarahaleikkausten peruminen hyödyttäisi vain kahta seuraavaa vuotta.

Julkisella sektorilla leikataan kilpailukykysopimuksen mukaisesti lomarahoja 30 prosenttia vuosina 2017–2019.

Leikkauksen perumista on esittänyt julkisuudessa esimerkiksi SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Julkisen sektorin työehtosopimukset umpeutuvat tammikuussa eli myöhemmin kuin pääosalla yksityistä sektoria. Palkannostotoiveissa peesataan siis yksityisen alan palkannostopäätöksiä.

"Ikään kuin joku paarialuokka" 

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL vasta pohtii, onko palkankorotus tärkeämpi kuin lomarahaleikkauksien peruminen. Vähintään pitäisi saada hyvitystä lomarahaleikkauksiin.

– Terveiset jäseniltä ovat olleet niin vahvoja kesän aikana, kun se leikkaus konkretisoitui, että kyllä se kompensointi on nyt saatava, sanoo liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ihmettelee puheita siitä, että vaikka Suomen talous on kasvussa, julkista taloutta pitää vielä "kurmuuttaa".

– Ikään kuin olisi niin, että se työntekijäluokka olisi joku paarialuokka.

Hänestä hoitajat ovat jo antaneet osuutensa hyvinvointiin suostumalla leikkaamaan lomarahojaan.

– Jos [valtiosihteeri Martti] Hetemäki itsekin toteaa, ettei tämä ollut oikea ratkaisu, oletan, että lomarahan leikkaus otetaan pois.

"Lähihoitajaa veroalet eivät kosketa" 

Luukkainen pitää mahdottomana, että hallitus pystyisi kuun lopussa budjettiriihessä tehtävillä ansiotuloveroratkaisuilla juurikaan kompensoimaan palkankorotuksia.

– En usko, että tehdään nollasopimuksia, jotka korvattaisiin veronalennuksilla, vaikka ne tehtäisiin täysimääräisinä, Luukkainen sanoo.

Paavola huomauttaa, että lähihoitajien palkka on niin pieni, että yleensä valtion verokompensaatiot eivät heitä millään lailla edes kosketa.

Lue myös:

    Uusimmat