Kuntien työntekijöiltä kova uhkaus hallitukselle

Kunta-alan työntekijäliitot ovat uhanneet kaataa koko kilpailukykysopimukseen, jos hallitus ei poista ensi vuoden budjettiesityksestä kuntien talouteen kohdistuvia lisäleikkauksia.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Lännen Media.  

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja ulkoministeri Timo Soini (ps.) ovat vastaanottaneet järjestöjen kirjeen.

Kirjeessä järjestöt sanovat, että jos lisäleikkauksia ei peruta, hallitus ei jätä järjestöille muuta vaihtoehtoa kuin jättää kiky-sopimus.  

Opetusalan OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan neuvotteluja kunta-alan kiky-säästöistä käydään koko ajan. Luukkainen odottaa hallituksen näkemystä asiaan budjettiriiheen mennessä.  

– Meille on varattu ensiviikon maanantaille kunta-alankilpailukykysopimuksen allekirjoitustilaisuus, niitähän ei ole allekirjoitettu. Näen varsin vaikeaksi pistää nimeä paperiin, ellei tämä asia ole ratkaistu, Luukkainen sanoi.  

Kyse on niin sanottujen kiky-säästöjen leikkaamisesta pois kunnilta.

– Meidän näkemyksemme mukaan valtionvarainministeriön esityksessä on säästöjä kilpailukykysopimuksessa sovitun päälle, Luukkainen sanoi.

 
Luukkaisen mukaan asiassa ovat mukana kaikki kunta-alan palkansaajajärjestöt.  

Lähi- ja perushoitajaliiton Superin puheenjohtaja Silja Paavola olisi valmis antamaan hallitukselle vähän enemmän mietintäaikaa.  

– Voisin kuvitella, että hallituksella on budjetin kanssa paljonkin tekemistä. Soisin heille vielä vähän työskentelyrauhaa, Paavola sanoo.  

Kuntien verokertymä pienenee, kun työntekijöiden maksettavaksi siirtyy isompi siivu sairasvakuutusmaksusta. Maksu on vähennyskelpoinen kuntaverotuksessa. Huolta aiheuttaa myös se, tarkoittako työajan pidentäminen käytännössä henkilöstön vähentämistä.

Työntekijäpuolella lasketaan, että kunta-alalle aiheutuu verotulomenetyksiä noin 384 miljoonan euron edestä. Summa vastaa liittojen mukaan rajuimmillaan noin 8 000 kunta-alan työntekijän ja viranhaltijan keskimääräistä vuosipalkkaa sosiaalikuluineen.  

Kuntatyönantajat rauhoittelee


Kuntatyönantajien puheenjohtaja Markku Jalonen rauhoittelee puheita kuntasektorin jäämisestä pois kilpailukykysopimuksesta.

Kuntatyönantajat ei ole hänen mukaansa kaatamassa kilpailukykysopimusta, vaan uhkaus on esitetty työntekijäpuolelta. Jalonen sanoo uskovansa, että sopimuksen vaikutuksista kuntatalouteen löytyy tyydyttävä ratkaisu budjettiriihessä.  
Kuntatyönantajat odottaa, että kilpailukykysopimus on kunnille kustannusneutraali.  

– Tavoite, kun kiky tehtiin oli, että se on kustannusneutraali kuntatalouteen johtuen siitä, että sieltä leikattiin suhteessa kaikkein eniten.  

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja