Jukka Jaloselle tarjolla hurja NHL-kattaus MM-kotikisoihin – mestarivalmentajalta painava sana tilanteen harvinaisuudesta: "Kovempi kuin koskaan ennen"

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalosen luotsaamat arvokilpailumiehistöt ovat olleet viime vuosina tasalaatuisia kuin lenkkimakkara. Mausteet ovat olleet maltilliset, mutta tarkkaan harkitut. Lopputulos on ollut erinomainen, kuten neljien viime arvokilpailujen saldo kolme kultaa ja yksi hopea todistavat.

Jalonen ja GM Jere Lehtinen ovat luottaneet tälläkin kaudella tuttuun reseptiin, kun noin 70 pelaajaa eurooppalaisista laatusarjoista on piipahtanut maajoukkueen muonavahvuudessa EHT-turnauksissa tai viime viikolla alkaneessa MM-leirityksessä. Lisäksi Jalonen ja Lehtinen ovat pitäneet yhteyttä NHL-pelaajiin ja käyneet Pohjois-Amerikassa pelaajatarkkailumatkoilla.

– Kilpailu kisapaikoista on tänä vuonna kenties kovempi kuin koskaan ennen minun aikanani, Jalonen arvioi Suomen jääkiekkoliiton tiedotteessa MM-leirityksen alussa.

Kaksi maailmanmestaruutta, olympiakulta ja MM-hopea ovat näyte erinomaisesta taidosta kasata joukkue, joten kultasormikaksikko tuskin muuttaa reseptiään ennen Tampereella ja Riiassa pelattavia MM-kilpailuja, vaikka tänä vuonna tarjolla on runsaat Pohjois-Amerikan mausteet.

Pudotuspelien ulkopuolelle jäi yli 20 taalajäillä kiekkoilevaa suomalaista, mutta kaikille ei ole käyttöä, eivätkä kaikki välttämättä olisi saatavillakaan. MM-halukkuuteen vaikuttavat esimerkiksi loukkaantumiset, sopimustilanne ja perhesyyt.

Tuttuja pelaajia vapaana

Sarjakautensa päättäneistä Nashvillen maalivahti Kevin Lankinen ja Buffalon puolustaja Henri Jokiharju pelasivat MM-kultajoukkueessa 2019. Detroitin puolustaja Olli Määttä pelasi MM-hopeajoukkueessa 2021.

Montrealin Joel Armia ja Pittsburghin Mikael Granlund kuuluivat viime keväänä MM-kultajoukkueen avainpelaajiin. Tuolloin Jokiharju joutui jäämään sivuun koronatartunnan takia. Granlund voitti Jalosen joukkueessa maailmanmestaruuden jo 2011.

Lankisen lisäksi maalivahdeista saatavilla olisivat esimerkiksi Detroitin Ville Husso, Nashvillen Juuse Saros ja San Josen Kaapo Kähkönen. Viimeksi mainittu voitti Jalosen komennossa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden 2016.

Nuorten MM-kultahyökkääjistä St. Louisin Kasperi Kapanen ja Columbuksen Patrik Laine ovat myös vapaina, mutta miten väriläiskät sopeutuisivat Jalosen neljän kentällisen tasaiseen jauhamiseen?

Toistaiseksi leiriryhmää on täydennetty vain Euroopassa kiekkoilevilla. Jääkiekkoliitto tiedotti sunnuntaina olympiavoittajien Petteri Lindbohm, Mikko Lehtonen, Markus Granlund ja Harri Pesonen liittymisestä MM-leiritykseen.

– Muista mahdollisista tulijoista kerromme, kun asiat etenevät, GM Lehtinen sanoi.

MM-kilpailut alkavat 12. toukokuuta, joten ensimmäisellä pudotuspelikierroksella pudonneista joukkueista ehtisi hyvin mukaan. Jalosen tapana on ollut koota joukkue hyvissä ajoin. Tämä on luonut rauhaa joukkueen sisälle.

Viime vuonna MM-joukkuetta maustettiin kisaurakan alettua vain Granlundilla sekä Dallasin puolustajilla Miro Heiskanen ja Esa Lindell.

Nyt ensimmäisellä kierroksella Jalosen haarukoitavaksi putoavat todennäköisimmin Floridan suomalaiset Aleksander Barkovin johdolla. "Suomalaisjoukkueista" Carolina, Colorado ja Dallas ovat suosikkeja ottelusarjoissaan. Kunkin joukkueen suomalaisista lähes kaikki ovat Jaloselle tuttuja alle 20-vuotiaiden tai miesten maajoukkueesta.

Lue myös:

    Uusimmat