Jukka Jalonen nosti esiin häkellyttävän faktan Leijonien kultajoukkueesta – "Kertoo paljon"

Ilo irti pukukopissa: Jukka Jaloselle mestaruussuihku 0:45
Hyppää tästä Leijonien juhlatunnelmaan.

Suomen jääkiekkomaajoukkue juhlii Pekingin olympialaisissa historiallista olympiavoittoa. Leijonat voitti jokaisen ottelunsa, ja kaikki perustui hämmästyttävän tiiviiseen puolustuspeliin.

Suomi teki turnauksen kuudessa ottelussa 22 maalia ja päästi vain kahdeksan. Päästetyistä kuusi kolahti Suomen maaliin, kun vastustaja oli ylivoimalla.

Kolmessa pudotuspeliottelussa Leijonien loistava maalivahti Harri Säteri ohitettiin vain kahdesti. Päävalmentaja Jukka Jalonen nosti loppuottelun jälkeen esiin melkoisen faktan.

– Me päästimme itse asiassa viimeisissä viidessä ottelussa nolla maalia tasakentin, viisi vastaan viisi -pelissä. Eli ei yhtään, Jalonen muistutti.

Eli Suomi päästi tasakentin maalin vain koko turnauksen ensimmäisessä ottelussa, kun Slovakian Juraj Slafkovsky onnistui kahdesti.

– Se kertoo paljon joukkueen moraalista ja kyvystä kamppailla. Pelkästään systeemi ei ole se juttu, vaan jokaisen pelaajan täytyy täyttää oma paikkansa ja pystyä puolustamaan esimerkiksi Venäjän vahvoja hyökkääjiä vastaan. Systeemi ei sitä tee, vaan pelaajat sen aina tekevät. Meillä on hyvin simppeli systeemi, jonka pelaajat ovat ostaneet hyvin ja sitoutuneet siihen. Tietenkin taustalla on hyvä maalivahtipeli, Jalonen jakoi kehuja.

Suomelta odotettiin mitalia, ja turnauksen alla Leijonia pidettiin kultasuosikkina Venäjän kanssa. Molemmat pelasivat finaalissa, jossa Suomi hyydytti Venäjän hyökkäyspelin mestarillisesti. Jalonen kehui ylpeänä koko joukkuetta, johon kuului muun muassa koronavarautumisen takia ryhmä pelaajia, jotka eivät koskaan päässeet kokoonpanoon.

– Tämmöisen turnauksen voittaminen on mahtava juttu. Uskon, että kaikki, jotka ovat joukkueessa mukana – pelaajat ja johtoryhmä – olemme ylpeitä koko ryhmästä ja omastakin osaamisesta, niin kuin pitääkin olla terveellä tavalla. Kaikkia tarvitaan ja arvostetaan roolista riippumatta. Se on iso asia, jolla me suomalaisessa jääkiekossa pärjätään, Jalonen sanoi.

– On kunnia saada valmentaa Suomen maajoukkuetta ja saada mahdollisuus pelata kullasta olympialaisissa ja jopa voittaa se. Teimme suomalaista urheiluhistoriaa ja olemme ylpeitä siitä. Olemme iloisia ja Suomen kansa on varmasti puolestamme myös onnellinen.

Olympiakullan lisäksi kahdesti miesten ja kerran nuorten maailmanmestaruuden voittanutta Jalosta nauratti, kun häneltä kysyttiin kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa englanniksi, onko hän kansallissankari.

– Olen vain tavallinen suomalainen mies, Jalonen naurahti.

– Olen osa valmennusjohtoa, jossa on neljä valmentajaa. Olen iloinen, että saan olla Suomen maajoukkueen valmentaja. Meillä on aina mahtavia pelaajia, jotka sitoutuvat rooleihinsa. Näitä jätkiä on helppo valmentaa. Koskaan ei tiedä voittaako vai häviääkö, mutta meillä on aina mahdollisuus pelata mitaleista. Minä en tee tätä yksin, vaan me kaikki yhdessä. Jos saamme hyviä tuloksia, se tulee yhteistyöllä.

Jalonen odotteli pelin jälkeen soittoa presidentti Sauli Niinistöltä ja sanoi, että tämän kanssa puhuminen on suuri kunnia.

Lue myös: