MM-kisojen jättipaukun takaa paljastuu suomalaisosaamista – kysymys Petteri Nummelinista aiheutti hilpeän reaktion

Latvia on jääkiekon tämän kevään MM-kisojen ylivoimaisesti suurin yllättäjämaa. Ennen turnauksen alkua kukaan ei uskonut, että Latvia voisi selvittää tiensä neljän parhaan joukkoon. Jymypaukun takaa löytyy suomalaisosaamista. Kysymys Petteri Nummelinista, eli Latvian apuvalmentajasta, aiheutti hilpeän reaktion joukkueen luotsissa Harijs Vitolinsissä.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 10.-26.5.2024

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla sekä MTV Katsomo -palvelussa.

Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla

Latvia nappasi historiallisen semifinaalipaikan, kun se kaatoi torstain puolivälieräottelussa Ruotsin lukemin 3–1. Latvia ylsi ensimmäistä kertaa neljän parhaan joukkoon jääkiekon MM-tasolla.

– Historiallinen voitto vahvaa joukkuetta eli Ruotsia vastaan, vieläpä kotona. Kaikki tuo yhdessä… kyllä, tunteet olivat pinnassa. Toki, ei turnaus tähän loppunut. Totesimme vain, että okei, eilinen oli hieno päivä ja juhlimme vähän voittoa, mutta nyt pitää keskittyä jo tulevaan. Meillä on vielä kaksi peliä jäljellä ja meidän pitää olla valmiita niihin, Latvian päävalmentaja Harijs Vitolins totesi MTV Urheilulle Tampereella.

Riika sekosi, kun Latvian voitto varmistui. Kaupungin kiekkoareenan ympärille oli kokoontunut kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka tuulettivat villisti voittoa.

VIDEO: Latvia sekosi Ruotsi-voitosta – tältä näytti torilla, kun voittomaali syntyi

Latvia sekosi Ruotsi-voitosta – tältä näytti torilla, kun voittomaali syntyi 1:31

VIDEO: Latvia venyi sensaatioon – tämä oli tunnelma kopissa MM-välieräpaikan varmistuttua

Juttu jatkuu kuvan alla.

Pelaajat ja valmentajat saattoivat aistia hurmoksellista ilmapiiriä tapahtumien ytimessä.

– Ilman faneja on vaikea voittaa. He puskevat meitä, auttavat meitä ja tiedämme, että he ovat meidän takanamme. Se auttaa. Sama juttu kävi viime keväänä Suomelle, kun he pelasivat finaalia Kanadaa vastaan. Yleisö auttoi heitä, he saivat itseluottamusta ja tunsivat olonsa vahvoiksi. Fanit olivat meidän kuudes kenttäpelaajamme jäällä, Vitolins maalailee.

Latvian tarinassa on poikkeuksellisia piirteitä. Perinteinen kiekkomaa ei ole koskaan kuulunut kansainvälisellä tasolla terävimpään kärkeen. Se on ollut hyvä haastaja, mutta ei koskaan suuntaa näyttävä mitalistimaa.

Tätä kautta sen voitto Ruotsista oli totaalinen yllätys.

– Puhuimme, että menemme peli kerrallaan. Valmistauduimme hyvin turnaukseen ja se näkyy nyt tulostaululla. Kuinka pitkälle vielä menemme? Aika näyttää. Usko on vahva joukkueessa. Kotiturnaus, loppuunmyytyjä pelejä ja ihmiset ovat olleet tukena. Pelaajat ovat reagoineet hyvin tuohon kaikkeen. Tarina on rakentunut noista kaikista elementeistä, Latvian päävalmentaja Vitolins ynnäilee.

Mukana on ollut myös suomalaisosaamista. Latvian apuvalmentajana kun toimii suomalainen kiekkolegenda Petteri Nummelin, 50.

– Hän vastaa pakeista ja tekee töitä heidän kanssaan. En aio puuttua siihen! Vitolins hymyilee.

– Pidän siitä, että jokainen kantaa vastuuta omasta osastostaan. Petteri pakeista, Arturs Irbe maalivahdeista ja niin edelleen. Näen, että noin rakennetaan vahva joukkue, kun kaikki tekevät yhteistyötä. Ei vain niin, että päävalmentaja määrittää kaiken. Haluan jakaa vastuuta niin, että jokainen on vahva osatekijä voittojen takana, Latvian luotsi Vitolins perustelee.

Ytimekäs, Nummeliniin liittyvä toteamus aiheutti hilpeän reaktion Vitolinsissä.

Niin, voinee sanoa, että saatatte olla aika tyytyväisiä Petterin työhön?

– No kyllä!! Tulos kertoo kaiken, Vitolins nauraa onnellisuutta huokuen.

– Olemme hyvin iloisia, että hän on meidän mukanamme.

Latvia kohtaa lauantain välieräottelussa Kanadan. Ottelu alkaa kello 14.20.

Lue myös:

    Uusimmat