Juhani "Tami" Tamminen: Ajanpuute on huono tekosyy olla liikkumatta

Kolmisen vuotta sitten Juhani Tamminen havahtui siihen tosiasiaan, että hänen vyötärölleen oli päässyt kerääntymään ylimääräistä. Kiloja oli kertynyt tasaiseen tahtiin vuosien varrella sen jälkeen, kun hän oli lopettanut aktiiviuransa jääkiekkoilijana. Kilo vuodessa, kahdenkymmenen vuoden ajan.

− Tärkein syy elämäntapojeni muutokseen oli oman hyvinvointini palauttaminen. Kyseessä ei siis ollut pelkkä laihdutuskuuri, Juhani Tamminen kertoo.

Elämäntaparemontti perustui kolmeen elementtiin: liikuntaan, terveellisempään ruokavalioon ja kunnon yöuniin.

Tuloksia kolmessa kuukaudessa

− Vaikeinta oli päiväjärjestyksen tekeminen ja iltasyömisen järkevöittäminen, Tamminen sanoo.

Tunnin juoksulenkin mahduttaminen kiireisen miehen aikatauluun ei ollut aluksi ihan yksinkertaista. Tunnin nipistäminen liikunnalle toi kuitenkin niin paljon lisäenergiaa, että se palkitsi.

− Kiire on maailman huonoin tekosyy olla liikkumatta. Sen ajan, jonka laittaa liikkumiseen, saa tuplasti takaisin lisäenergiana, Tamminen sanoo.

Myös uusi, järkevämpi ruokavalio alkoi tuottaa tuloksia jo muutamassa kuukaudessa.

− Siinä vaiheessa, kun huomasin saaneeni roimasti lisäenergiaa ja nukkuvani paremmin, terveellisen ruokavalion noudattaminen alkoi sujua helposti.

10 askelta elämäsi kuntoon

Tamminen remontoi elämäänsä yhdessä maalivahtivalmentaja Jukka Ropposen kanssa. Ropposen urheilijan vartalo oli päässyt rupsahtamaan samalla tavalla kuin Tammisenkin, ja miehet lähtivät hyvinvoinninpalautuskuurille yhdessä. Projektista syntyi kirja 10 askelta elämäsi kuntoon, joka ohjastaa ottamaan mallia kirjoittajista.

Tamminen sallii itsensä herkutella silloin tällöin, kunhan arkisyöminen on kunnossa. Hän kertoo välttävänsä valkoisia jauhoja ja sokeria. Janojuomaksi käy loistavasti vesi ja makeannälkään hän haukkaa pari omenaa.

− Tavoitepainooni on vielä muutaman kilon verran matkaa, mutta minulle tärkeintä on, että voin hyvin ja olen virkeä. Jos joku tarjoaa hyvän dinnerin, en todellakaan ala laskea kaloreita. Seuraavana päivänä juoksen sitten vähän pidemmän lenkin, Tamminen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat