Rauhallisen norjalaiskaupungin keskusta täyttyi kynttilöistä – suurlähettiläs jousiasehyökkäyksestä: ”Epäusko on sana, joka toistuu useissa haastatteluissa”

Suomen Norjan-suurlähettiläs kertoo, miten maassa on vastaanotettu uutinen karmeasta jousihyökkäyksestä 3:26
Suomen Norjan-suurlähettiläs kertoo, miten maassa on otettu vastaan karmeat uutiset jousihyökkäyksestä.

Rauhallisen Kongsbergin kaupungin keskusta täyttyi eilen ihmisistä, jotka sytyttivät kynttilöitä ja laskivat kukkia jousiasehyökkäyksen uhrien kunniaksi. Tunnelmat Norjassa ovat olleet epäuskoiset, kertoo Suomen Oslon-suurlähettiläs.

Keskiviikkona tehdyssä iskussa kuoli viisi ihmistä ja haavoittui kolme.

Suurlähettiläs Mikael Antell kuvailee karmean väkivaltaiskun tapahtumapaikaksi joutunutta Kongsbergia hyvin rauhalliseksi sisämaakunnaksi. Antellin sanoin tuskin kukaan olisi uskonut, että kaupungissa tapahtuu mitään vastaavaa.

– Tapahtunut on todella traaginen ja norjalaiset ovat luonnollisesti olleet järkyttyneitä.

– Epäusko on sana, joka toistuu useissa haastatteluissa.

Eilen illalla ihmiset saapuivat kaupungin keskustaan kunnioittamaan iskussa kuolleiden uhrien muistoa.

– Keskusta täyttyi ihmisistä, jotka sytyttivät kynttilöitä ja laskivat uhrien kunniaksi kukkia, Antell sanoo.

Hallitus vaihtui iskun aikaan

Väkivaltaisku tapahtui juuri, kun Norja oli vaihtamassa hallitustaan.

– Tämä jäi hallituskauden viimeiseksi tiedotustilaisuudeksi, ja nyt kun eilen astui valtaan uusi hallitus, tämän tapauksen selvittäminen on nyt uuden oikeusministerin tärkein työtehtävä, Antell sanoo.

Norjan tuore pääministeri, työväenpuolueen Jonas Gahr Støre korosti Antellin mukaan jo ensilausunnoissaan, että tapaus tullaan selvittämään hyvin tarkkaan. Norjalaismedian mukaan pääministerin on määrä vierailla tapahtumapaikalla tänään.

Antell uskoo, että tapauksesta tullaan puhumaan maassa vielä pitkään. Norjan viranomaiset ovat kertoneet, että teosta epäilty oli poliisin vanha tuttu ja häneen oli kiinnitetty huomiota jo ennen tekoa. 

Teosta epäilty Espen Andersen Bråthen on syntyperäinen norjalainen, mutta Tanskan kansalainen. Norjalaismedian mukaan mies on aiemmin tuomittu lähestymiskieltoon tappamispuheiden takia. Lisäksi miehellä on kerrottu olevan taustallaan myös omaisuusrikoksia ja huumeita.

– Epäillyllähän oli rikostaustaa. Ilmeisesti hänellä on myös ollut mielenterveysongelmia, Antell sanoo.

Miehellä on myös kerrottu olevan kytköksiä radikaaleihin piireihin. Mies oli kääntynyt islaminuskoon ja Norjan turvallisuuspoliisi on arvioinut, että jousiasehyökkäys oli terroristinen. Tarkempia motiiveja ei kuitenkaan ole julkisuudessa avattu, ja poliisi on kertonut yhä jatkavansa miehen kuulusteluja. Miestä esitetään vangittavaksi myöhemmin tänään.

Lue myös:

    Uusimmat