Mainos

Journalistiliiton Aho: Laadun lasku nostattaa vihamielisyyttä

Toimittajien määrän väheneminen ja kiire vaikuttavat väistämättä journalismin laatuun, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho. Laadun heikentyminen on hänen mukaansa muuttanut julkisen keskustelun sävyä mediavihamielisemmäksi.

Sanoman tänään kertoma päätös isojen yt-neuvotteluiden aloittamisesta ei Ahon mukaan ollut enää yllätys yhtiöstä annettujen aiempien kommenttien jälkeen. Mediayhtiö aikoo vähentää enimmillään 280 työntekijää.

Suomalaismedian tilanne on Ahon mukaan vakava. Iso kysymys hänen mukaansa on, kuinka syvällä pitää käydä, ennen kuin tilanne alkaa jälleen kohentua.

– Jos ihmiset lakkaavat kuluttamasta mediaa, palaavatko he enää takaisin kuluttajiksi? Se on se kysymys, Aho sanoo ja toteaa, ettei ilman mediaa ole olemassa myöskään demokratiaa.

Helpotukseksi median ahdinkoon on esitetty muun muassa digitaalisten tilausten arvonlisäveron alentamista nykyisestä 24 prosentista 10 prosenttiin eli samalle tasolle paperitilausten kanssa.

Ahon mukaan tässä ja edellisessä hallituksessa on ymmärretty, miten vaikea mediatalojen tilanne on, mutta mitään konkreettista ei ole tehty.

– Median toimintaedellytysten heikentymisen seurauksia ei ole ymmärretty. Ei ole ymmärretty, minkälainen on sellainen kulttuuri, jossa ei ole avointa tiedonvälitystä.

Kannattavuuden romuttuminen on lisännyt Ahon mukaan selvästi mediatalojen painetta tuoda journalismiin maksettua mainossisältöä eli sisältömarkkinointia.

Aho varoittaa, että journalistisen uskottavuuden romuttamisen jälkeen ei ole enää mitään, mitä myydä.

– Raja pitää vetää hyvin tiukasti.

Sanoma on STT-Lehtikuvan suurin omistaja.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.