Joululiikenne: Helpot vinkit tieraivon välttämiseksi

Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen kertoo vinkit, kuinka välttää rattiraivo juhlapyhinä.

Sujuvan joululiikenteen salat eivät ole vaikeita sisäistää. Kiireen keskellä sisäistäminen voi jäädä kuitenkin tekemättä. Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen kertoo joululiikenteessä sompaileville tiiviissä tietopaketissa, miten onnistunut joulun ajomatka tehdään.

Suunnittele matka ajoissa

Joulun aikaan ja muinakin juhlapyhinä liikenteessä on runsaasti autoja. Tällöin myös riskit liikenteessä kertaantuvat, ja pienikin törttöily voi aiheuttaa vaaraa.

– Vaikka sekä meno- että paluuliikenne jakaantuu useammalle päivälle, täytyy muistaa että joulu on heti juhannuksen jälkeen vilkkain päivä Suomen maanteillä. Tähän kannattaa asennoitua jo ennen lähtöä eli muistaa se, että myös muita kulkijoita riittää tienpäällä, Jussi Pohjonen muistuttaa.

Hänen mukaansa matkan huolellisella etukäteissuunnittelulla voi välttää monta harmia.

– Kannattaa miettiä onko pakko lähteä liikenteeseen juuri ennustettuna ruuhkahuippuna vai voiko lähtöä aikaistaa tai myöhäistää muutamalla tunnilla. Pari tuntia myöhemmin tehty lähtö saattaa tarkoittaa perille pääsyä samaan aikaan, mutta ajamista omaan tahtiin ja vapaasti sen sijaan että seisoisi ruuhkassa.

Ohittelu voi hidastaa kaikkien matkaa

Tieliikenteessä näkee rajuja ohitusmanöövereitä aina, kun ollaan matkassa suuren liikennejoukon seassa. Onko ohittelu sitten järkevää?

– Ajaessa kannattaa muistaa että yhtenäisen autojonon ohittelu ei käytännössä nopeuta matkantekoa yhtään. Päinvastoin, koko liikennevirran keskinopeus vain laskee kun jonossa olijat joutuvat hidastamaan päästäessään ohittajat takaisin jonoon. Tämä kannattaa muistaa erityisesti ohituskaistatieosuuksilla, Jussi Pohjonen sanoo

Tarkista sää, huomioi vaihtoehtoreitit ja tarkista auton kunto

Ennen pidemmälle matkalle lähtöä on fiksua olla tietoinen oman auton kunnosta, mahdollisista hankalista sääolosuhteista ja huomioida vaihtoehtoiset reitit.

– Ennen lähtöä kannattaa tarkistaa viimehetken sää- ja ruuhkatiedot ja suunnitella matkareitti huolella. Suorin tie ei ruuhkaliikenteessä välttämättä ole se nopein. Navigaattori opastaa kaikki kulkijat pääväylälle ja rinnalla saattaa kulkea pienempi tie täysin tyhjänä. Myös pieni tsekkaus auton kuntoon saattaa pelastaa matkan yllättävältä katkeamiselta. Öljyn ja jäähdytinnesteen tarkastus, pissapojan nesteen pakkasenkesto, rengaspaineet. Ja polttoainetta tankkiin. Vaikka se hassulta kuulostaakin, niin tänäkin vuonna jonkun matkanteko katkeaa, kun polttoaine pääsee loppumaan, Pohjonen toteaa hymyillen.


Lue myös:

    Uusimmat