Joululahjat jopa ilmaiseksi – poimi vinkit!

Mitäpä jos säästäisit tänä vuonna joululahjakuluissa, mutta satsaisit ajatukseen lahjan takana? Poimi vinkit toisenlaisiin lahjoihin.

 

Anna aikaa


Koska viimeksi vaihdoit vapaalle perheesi kanssa tai vietit laatuaikaa hyvän ystävän seurassa? Mitäpä jos tänä vuonna lupaisitkin viedä lahjansaajan vaikka illalliselle tai kävelylle? Hyvästä ruuasta tai vaikkapa elokuvasta voi nauttia kotonakin.


Apu tulee tarpeeseen


Pienten lasten vanhemmat varmasti arvostaisivat lahjaksi saatua lastenhoitoapua. Ikääntynyt sukulainen tai kiireinen kaveri ilahtuu kodinhoitoavusta tai vaikkapa siivouksesta. Entäpä kenelle ei kelpaisi hemmotteleva hieronta?


Ruoka on rakkautta


Loihdi keittiössä herkullinen ruokalahja! Leivonnaiset, makeiset ja muut herkut maistuvat joulun pyhinä. Entä kasvaako pihallasi vaikkapa yrttejä tai marjoja? Varaudu ensi vuonna jouluun hyvissä ajoin: omatekoiset hillot, säilykkeet tai vaikkapa yrttiteet ovat ainutlaatuisia lahjoja.


Kokoa reseptikirja


Rakastavatko läheisesi ruokiasi? Anna lahjaksi keittotaitosi! Kirjaa kauniisti ylös suosikkireseptisi ja kokoa ne yksiin kansiin.

Laadi "arjentaito-opas"

Reseptien sijaan kansiin voi koota myös vaikkapa ohjeita arkisiin askareisiin. Vinkit vaikkapa viemärin puhdistukseen, tahrojen poistoon ja lampun vaihtoon voivat tulla tarpeeseen poismuuttaneelle jälkikasvulle.


Ilahduta istutuksella


Kasviasetelma voi olla tyyris, mutta viherpeukalo arvostaa siemeniäkin. Vähällä vaivalla voit lahjoittaa vaikkapa unelmien yrttitarhan tai kesäistä kukkaloistoa. Lisäksi istutuksessa riittää mukavaa puuhailtavaa. Toki voit antaa myös valmiiksi istuttamiasi kasveja!


Lahjoita muistoja


Vanhat valokuvat saavat hymyn huulille. Kokoa kuvat kollaasiksi tai albumiksi, ja kirjoita oheen tarinoita niiden ottohetkistä. Nostalgia-arvo voi olla mittaamaton! Aikuinen lapsesi esimerkiksi voisi hyvinkin riemastua lapsuuden kuvistaan. Lahjana voisi toimia myös yksi kaunis, kehystetty kuva.

Joulu on myös hyvä hetki kehittää vuoden varrella otettuja, digitaaliseen muotoon unohtuneita kuvia: niistäkin saa hauskan lahjan, jota on mukava katsella aattoiltana.


Perintökalleudet kunniaan


Onko tyttäresi himoinnut korvakoruja, joita et enää käytä? Katseleeko ystäväsi kaihoten astioita, jotka pölyttyvät kaapissasi? Jos omistat esineitä, joille sinulla ei ole enää käyttöä mutta joiden tiedät ilahduttavan läheisiäsi, mikset lahjoittaisi niitä?

Tee hyvää

Vuoden lopussa kotiin lienee kertynyt jo melkoinen pino luettuja aikakausilehtiä. Lahjoita itsellesikin hyvä joulumieli ja vie lukemasi lehdet vaikkapa sairaalaan ilahduttamaan potilaita ja omaisia.

Hyvää voit tehdä myös vaikkapa luovuttamalla verta. Tuntemattomalle antamasi lahja voi näin osoittautua kaikkein arvokkaimmaksi.


Omat taidot käyttöön!


Oletko mestari neulomaan tai vaikkapa tekemään keramiikkaa? Askarteletko iloksesi koruja tai vaikkapa kynttilöitä? Osaatko tehdä nettisivuja tai maalata tauluja? Anna lahjaksi omien kätösiesi tuotoksia.

Arkinenkin taito voi tuoda toivotun lahjan: esimerkiksi valmiiksi pilkotut polttopuut lämmittävät mieltä.

Lue myös:

    Uusimmat