Joulukinkun paistaminen – helpot ohjeet

On aika kaivaa lihalämpömittari esille ja valmistautua vuoden tärkeimpään paisto-operaatioon, joulukinkun kypsennykseen. Oman kinkun valitseminen, paistaminen, kuorrutus ja koristelu onnistuneesti ovat herkullisen joulun tae.

Kinkku on ollut suomalaisen joulupöydän kruunaamaton kuningas jo 1930-luvulta lähtien. Joulukinkussa on vaihtoehtoja tuoresuolatusta ja pakastetusta valmiiksi kypsennettyyn. Lisäksi erilaiset kinkkurullat sekä luuttomat kinkut potkalla tai ilman sopivat jouluun.

Milloin kinkku on valmis paistettavaksi?

Kinkun sulatukseen tulee varata aikaa, sillä jäinen kinkku sulatetaan hitaasti. Pieni kinkku sulaa jääkaapissa muutamassa vuorokaudessa. Ison kinkun sulattaminen kestää kylmiössä kolmesta viiteen päivään.

Paistomittarin voi painaa lihapalan paksuimpaan kohtaan jo sulatusvaiheessa. Ennen paistoa kinkku voi hetken odotella huoneenlämmössä. Sopiva kinkun sisälämpötila on 4 - 10 astetta kypsennyksen alkaessa.

Kinkun kypsentäminen uunissa

1. KINKUN KUIVAAMINEN. Kinkun paistaminen alkaa kinkun kuivaamisella. Kinkun pinta pyyhitään kostealla talouspaperilla. Kinkun voi myös huuhtoa vedellä ja kuivata sen jälkeen.

2. OIKEA LÄMPÖTILA. Kinkku kypsennetään reunallisella uunipannulla, paistomittari kyljessä. Uunin lämpötilan on oltava mieto, 125 astetta. Pienen kinkun voi kypsentää myös 150 asteen lämmössä.

3. PAISTOAIKA. Paistoaikaa varataan 40 - 60 minuuttia kiloa kohden. Suuren kinkun paistaminen kestää lähes koko yön.

4. SISÄLÄMPÖTILA. Jos haluaa mehevän kinkun, otetaan se pois uunista paistomittarin osoittaessa 70-75 asteen sisälämpötilaa. Mikäli toiveena on perinteinen mureneva kypsä kinkku, sisälämpötila saa nousta 80 asteeseen. Sisälämpötila nousee vielä muutamia asteita kinkun uunista pois ottamisen jälkeen.

5. MITEN VÄLTTÄÄ NESTEEN HAIHTUMINEN. Nesteen haihtumista paiston aikana voi vähentää lisäämällä uuniin vettä, joko uunipannulle tai erilliseen astiaan. Myös paistopussin käyttäminen estää haihtumista. Paistopussin avulla myös paistoliemen saa kätevästi talteen.

Kinkun kuorrutus ja koristelu

Kun kinkku on jäähtynyt, siitä poistetaan verkko tai kamara. Kinkun voi kuorruttaa esimerkiksi vahvalla sinapilla, sinappi-keltuainen -seoksella, sinappi-siirappi -seoksella, omenamarmeladilla tai ruistaikinalla. Päälle voi ripotella vielä korppujauhoja, seesaminsiemeniä, hienonnettuja maissihiutaleita, tai jauhettua hapankorppua. Kinkun koristeluun käyvät esimerkiksi kuivatut, paistetut omenarenkaat, joiden keskelle ripotellaan rosépippureita.

Lähde: Finfood

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Uusimmat